Великотърновски апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ за 76-годишен водач, обвинен за смъртта на 5-годишно дете

Велико Търново. Великотърновски апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ за 76-годишен водач, обвинен в причиняване на смърт на 5-годишно дете при ПТП. Това съобщават от пресцентъра на институцията. След проведено открито съдебно заседание бе потвърдено определение на Окръжен съд – Русе по ЧНД 124/2019 година, с което по отношение на обвиняемия П. М. С. (р.1943г.) от Русе е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, във връзка с повдигнато на същия обвинение по чл.343, ал.3, пр.4, б.“б“, вр . ал.1, вр . с чл.342, ал.1, пр.3 от НК, за което законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода.
Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по жалба на защитника на подсъдимия, поддържана и в съдебно заседание, с която се възразява, че не са налице предпоставките по чл. 63 ал. 1 от НПК за взимане на най-тежката мярка за неотклонение и се иска определяне на по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“.
В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура поддържа становище, че определението на Окръжен съд – Русе е правилно и законосъобразно и следва да се потвърди.
Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че са налице данни, от които да се направи извод, че са налице необходимите предпоставки по НПК за взимане на мярка „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия и че към настоящия момент тази мярка се явява в най-голяма степен правилна и законосъобразна.
Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно и не подлежи на обжалване.