Великотърновски ученици се включват в проект за превенция на хранителните разстройства

Великотърновски ученици се включват в проект за превенция на хранителните разстройства. Кампанията „Живот на килограм“ се реализира напълно безвъзмездно и е за пръв път в старата столица. Това разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново Любомира Манчева, психолог и един от организаторите. В инициативата ще участват ученици от СУ „Емилиян Станев“ на възраст между 12 и 18 години. С тях ще се проведат общо три срещи, които ще се случат днес и утре. „Първата е свързана с възприемането на външния вид, моделите за подражание, влиянието на стереотипите и медиите. Това, което е модерно, и там е рискът човек да се препъне и да попадне в капана на хранителното разстройство. Втората разглежда ключовата връзка между разпознаването и справянето с негативните вътрешни преживявания и храненето. Тук учениците правят връзката между едно хранително разстройство като анорексия, булимия и т.н. и емоционалния свят на човека. Тук им обясняваме и, че хранителното разстройство, преди всичко, е проблем на психиката.  Третата тема засяга рисковете, маркерите и последиците от хранителните разстройства и разснява тяхната същност“, поясни Любомира Манчева.

Основната цел на кампанията „Живот на килограм” е да повиши информираността сред подрастващите по темата за хранителните разстройства, чрез въвличането им в дискусии и преживелищни упражнения, които да ги провокират да преразгледат вижданията си за красивото, емоциите, моделите на подражание и връзката с храната.

Проектът стартира през 2016 година и основната му таргет група са учениците от 12 до 18 години. До момента кампанията е била в  над 20 училища в България, с над 1800 деца в София и в страната. Тя се реализира напълно безвъзмездно.

Луиза ТРАНЧЕВА