Великотърноци рециклират старите си дрехи и обувки в петте специално пригодени за това контейнера

Велико Търново. Пет контейнера за рециклиране на стари дрехи и обувки има в старата столица. Съоръженията бяха монтирани през есента на миналата година и жителите на града се възползват активно от тях, сочи репортерска проверка на Радио „Фокус“- Велико Търново. Съдовете са на входовете на парковете „Дружба“ и „Марно поле“, както и в кварталите „Бузлуджа“, „Картала“ и „Колю Фичето“.

В тях гражданите могат да оставят стари дрехи, обувки, чанти, домакински текстил, които вече не употребяват. По този начин вещите ще намерят ново приложение, вместо да бъдат захвърлени на сметището, където продължителното им разграждане вреди на околната среда.
Текстилът от контейнерите ще бъде обработен, сортиран и използван отново като дрехи втора употреба, рециклирани влакна, изолационни материали и пълнежи или като алтернативно гориво. Ангажимент за това има специализирана в сферата на оползотворяването на текстилни отпадъци фирма, с която Общината работи съвместно по проект TexCycle.

С инициативата старата столица прилага стратегиите на Европейския съюз относно управлението на отпадъци и функционирането на кръгова икономика. През миналата година в града бяха поставени също контейнери за стари мебели и други отпадъци от дърво, които да бъдат рециклирани, а само преди дни бяха монтирани и съдове за едрогабаритни отпадъци.

От Община Велико Търново припомнят и, че растителни отпадъци, смет от домакинствата, стари дрехи, обувки и текстил могат да бъдат депонирани в Регионалната система за управление на отпадъците в село Шереметя. За количества до 3 кубични метра приемането е безплатно. Обемът се декларира със служебна бележка, която всеки може да получи в отдел „Околна среда“ на местната администрация.

Глобата за нерегламентирано изхвърляне на смет, нямаща характер на битова, е до 2500 лева.

Сигнали за констатирани замърсявания, както и за установени нарушители могат да бъдат подавани на телефони 062619502 и 062619522, в работни дни от 8,30 до 17,00 часа, а в останалото време – на телефон 112.

Луиза ТРАНЧЕВА