Велико Търново празнува 22 март с пъстра програма

Велико Търново. С пъстра поредица от събития Велико Търново ще отбележи своя празник – 22 март, посветен на славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин и на последвалото могъщество на Второто българско царство, съобщиха от пресцентъра на Общината. По традиция, програмата започва в 7,30 часа с празнична литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици”, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. След молитвата официални лица, жители и гости на града ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян.

В двора на църквата светиня ще проехти текстът от Асеневата колона. Кметът на Велико Търново Даниел Панов ще произнесе слово, след което митрополит Григорий ще освети знамената и ще отслужи благослов,

В 9,45 часа е началото на голямото празничното шествие, начело на което ще бъдат ученици, носещи портрети на благодетелите на града. То ще тръгне от двора на храма „Свети Четиридесет мъченици” и ще завърши пред сградата на общината. В 10,30 часа на сцената пред кметството кметът Даниел Панов ще направи празнично обръщение към великотърновци и гостите на града, а митрополит Григорий ще се помоли за здравето на всички.

В 11,00 часа в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” Великотърновският общински съвет ще заседава тържествено, ще бъдат обявени носителите на званието „Почетен гражданин” и на наградата „Велико Търново”. В същия час пред общината започва празничният концерт. Публиката ще бъде зарадвана от Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, ще се извие и голямо хоро. В следобедните часове на сцената ще се изявят много местни изпълнители и състави.

В 15,00 часа в Музей „Възраждане и Учредително събрание” ще бъде открита изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност”, която представя дневниците на първите законотворци на Следосвобожденска България.

В 17,00 часа пред Европейския център започва техно-парти, а 30 минути по-късно оттам ще тръгне популярният стрийт парад, който се провежда за двадесета поредна година. Кулминацията на празника е в 20,00 ч. с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Едновременно с шоуто, небето над площад „Цар Асен I“ и крепостта Царевец ще бъде обагрено от зрелищна заря.

Навръх 22 март Царевец, църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще са със свободен вход. Безплатен пешеходен тур с беседа ще обхване старините и църквите в квартал „Асенов“. Обиколката започва в 14,00 часа от  храма „Свети Димитър” и завършва на Царевец.

Празничната програма продължава и през уикенда. Във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „Златният кукер“ – прожекциите са подарък от общината за малки и големи. Филмчетата ще бъдат излъчвани и в събота, и в неделя – от 11,00 и 14,00 часа в голямата зала на кметството.

На 23 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ е концертът с участието на тенора от Старозагорската опера Симеон Симеонов. Ще звучи музика от учителя Петър Дънов и световна класика. Съботната вечер /23 март/ е отредена за първото по рода си „Парти в парка“, включващо богата концертна програма, съчетаваща фолклор, поп и рок-музика на живо с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „Марно поле“, а началото му е в 19,00 часа Входът е свободен.