Велина Василева, акушерка: Мястото на акушерката е до раждащата жена 

 По повод 5 май Международен ден на акушерката Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с една от най-популярните и предпочитани акушерки в града Велина Василева, носител на приза „Акушерка на годината“ за 2015 г.

Фокус: Г-жо Василева, какво е за вас деня 5 май?

Велина Василева: 5 май е обявен за Международен ден на акушерката по инициатива на Международната Kонфедерация на акушерките и се отбелязва всяка година от 1992 г. насам. Това всъщност е ден, в който акушерките от различни държави и националности се обединяваме, за да празнуваме и да насочим вниманието на обществото към значимостта на работата  ни в световен мащаб.

Всяка година празникът преминава под определено  мото, като тази година то е „Акушерките полагат началото на качествените грижи“.

Фокус: Как вие ще отбележите празника?

Велина Василева: Всяка година има редица инициативи. Тази година ще се срещнем с жени, на които им предстои да раждат, за да им отговорим на въпросите, които ги вълнуват относно раждането и кърменето.

Фокус: Защо избрахте тази професия?

Велина Василева: Тя ме избра. Не бих го нарекла професия дори. За мен това е любов, енергия и привилегия да съм част от случващото се.

Фокус: От колко години практикувате професията?

Велина Василева:  Работя вече повече от 15 години в тази сфера. През цялото време съм редом до жените в родилната зала. Защото мястото на акушерката е до раждащата жена.

Фокус: Има ли раждане, което е много специално за вас и винаги ще помните?

Всяко раждане запомням с нещо и оставям частица от него в себе си. Имам доста щастливи спомени, няма точно определено, което мога да отлича.

Фокус: Вие работите в най-голямата болница в Югоизточния регион. Доста жени ви се доверяват за най-прекрасния момент в живота си. Колко акушерки всъщност работите в отделението и достатъчни ли са те?

Велина Василева: Екипът ни е от 20 акушерки, според мен достатъчно на брой. Нашето отделение е с най-голяма интензивност, поема доста голяма част от раждащите жени в областта и успяваме на отговорим на нуждите на всичките ни пациентки.

Фокус:  Има ли недостиг на млади кадри във вашата професия?

Велина Василева: При нас има доста млади колежки, има и от тези, от които черпим опит. Разбира се, че и при нас се усеща проблемът с липсата на кадри, но той е в национален мащаб. В цялата страна работят малко над 3 000 акушерки, което е изключително недостатъчно. : Надявам се професията да добие по-голяма популярност и в бъдеще повече момичета да я припознаят като своя.

Фокус: За появата на колко бебета сте помогнала в най-натоварения ви работен ден?

Велина Василева: Преди години, когато започнах да практикувам тази професия, е имало между 15 и 17 раждания на ден. За съжаление сега тази бройка е далеч по-ниска.

Веселина НИКОЛОВА