„Величието на столичния Търновгад“ представя Регионалния исторически музей на гостите и жителите на Велико Търново на Празника на града

Велико Търново. „Величието на столичния Търновгад“ представя Регионалния исторически музей на гостите и жителите на Търново на Празника – 22 март. Това е символичното име на безплатния пешеходен тур, който културната институция организира, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Теменуга Георгиева, главен екскурзовод. Обиколката ще е придружена с беседа, която ще разказва за паметни събития и лица, свързани с града. Пешеходният тур ще се проведе от 14.00 до 16.00 часа и ще включва средновековните църкви в кв. „Асенов“ и Архитектурно-музеен резерват „Царевец“. „Той ще започне от площада пред църква „Св.Димитър“. Групата ще се движи по маршрут: църква „Св.Димитър“ – църква „Св.40 мъченици“ – църква „Св. Св. Петър и Павел“ – църква „Св. Иван Рилски“ – крепост  Царевец. Желаещите могат да се присъединят към обиколката на всяка локация“, обясни още Теменуга Георгиева.

Екскурзоводи ще са Ваня Калчева, Георгина Торлозова и Камелия Раданова.

На Празника на Велико Търново от 9.00  до 16.00 часа отворени за безплатни посещения ще са църква „Св.40 мъченици“, Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и музей „Възраждане и Учредително събрание“. Беседите ще се заплащат.

Луиза ТРАНЧЕВА