Велопоход от Велико Търново до Никополис ад Иструм организират в деня на римския фестивал „Нике – играта и победата“

Велико Търново. Велопоход от старата столица до античния Никополис ад Иструм ще се проведе в събота – денят, в който е и римския фестивал „Нике – играта и победата“. Организатори на събитието са ентусиастите от „TurnovoRuns“. Основателят на групата Калин Василев разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че сборният пункт за всички, които искат да участват в инициативата, е пред централния вход на стадион „Ивайло“. Часът на тръгване е 8.00, а датата – 13 юли. Маршрутът ще премине през гара Трапезица и манастира „Св.Троица“, от там по горската пътека до гара Самоводее. След това се прекосява главният път и колоната се отбива към селата Ресен и Никюп.

Дължината на трасето е 50 км в двете посоки.  До момента заявка за участие са подали около 40 колоездачи. Всеки, който иска да се присъедини, трябва да има изправен велосипед, да си носи вода и сандвичи, както шапка срещу слънцето.

В Никополис групата ще бъде посрещната от екскурзовод, който ще ги разведе из римския град и ще им разкаже историята му, напълно безплатно.

Луиза ТРАНЧЕВА