Венелин Борисов: Много любов влагам в работата си и това е любовта към българското, към родния фолклор

50-годишна дейност на сцена отбелязва музикантът Венелин Борисов от Велики Преслав. В момента той е ръководител на четири формации- ДФГ ”Преславейче” с. Имренчево,  женска фолклорна група „Зорница“ НЧ „Зора 1908“ – с. Златар, ДФГ „Елхица“ към НЧ „Самообразование“ кв. Кирково и женска фолклорна група „Болярка“ към НЧ „Развитие 1874“ – Велики Преслав. По повод годишната Радио „Фокус“- Шумен разговаря с Венелин Борисов.

Фокус: Г-н Борисов, кой ви запали по налодната музика?

Венелин Борисов: Още от малък слушах народни изпълнения на големите наши певици Соня Кънчева, Мита Стойчева, Борис Машалов и инструменталисти като Борис Карлов и Коста Колев и това беше през далечната  1961 година когато баща ми пускаше грамофонни плочи, откъдето чувах тези мелодии. А и повечето песни ги изпълняваше моята майка. За мен народната музика и възможността да изпълнявам такава е удоволствие. Много любов влагам в работата си и това е любовта към българското, към родния фолклор.

Фокус: А как избрахте акордеона?

Венелин Борисов: В село имаше един акрдеонист Марин Веремезов, който свиреше по забави и вечеринки, присъствал съм като малък и оттам дойде интересът към този инструмент. В последствие Марин Веремезов ми беше и учител. За мен акордеонът е универсален инструмент. Той може да имитира почти всички други инструменти.

Фокус: Има ли интерес сред младите хора, сред подрастващите към народните инструменти, имат желание да се научат да свирят?

Венелин Борисов:В началото на всяка учебна година читалището поставя обявя за търсене на кандидати, които да се учат да свирят на акордеон, тамбура, гайда, но няма желаещи. Младите са по-увлечени по компютрите, по таблети, телефони, социални мрежи. Интерес има към танцовото изкуство и към народното пеене.

Фокус: Вие на какво успяхте да научите децата и хората, с които работихте през тези години?

Венелин Борисов:Уча ги на любов към народната музика, към добро възпитание и отношение и култура. Това дава народната музика.

Фокус:Как се става добър инструменталист?

Венелин Борисов: Не мога да се причисля към големите инструменталисти, но зная, че е нужно постоянство. Вярно е това за 10% талант  и 90% труд. Трябва много труд да се положи.

Фокус:Полски акордионист  казва, че има поне три причини да се свири на акордеон. Кои са вашите три причини?

Венелин Борисов: Музиката ме успокоява и вдъхновява. Да свиря за мен е удоволствие.

Ивелина ИВАНОВА