Венелин Иванов, ИК „Сава Муткуров“: Прочут италиански скулптор се оказа автор на бюста на ген. Муткуров, който ще поставим в центъра на Търново

Велико Търново. Прочут италиански скулптор е автор на паметника на ген. Сава Муткуров, който беше дарен от негови наследници и ще бъде открит в старата столица официално на 6 септември – Деня на Съединението. Това разказа в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ един от инициаторите на идеята Венелин Иванов. Той уточни, че при почистване на монумента е установено, че в основата му има надпис, който гласи V. Jerace 1894. „Няма съмнение, че става дума за известния италиански творец  Винченцо Йераче. Той е роден в Полистена през 1862 година. Учи в Института за изящни изкуства в Неапол. Участва в множество изложения и изложби в Италия така и в чужбина.  Търновският  генерал също има връзка с Италия, той завършва земния си път в Неапол през 1891 година. Предвид неговата известност в италианското общество, е логично видният творец Йераче да бъде автор на неговият бюст, изработен от карарски мрамор – един от най-хубавите материали за изработка на скулптури, с който е работил Микеланджело“, обясни още Венелин Иванов.

Паметникът на ген. Сава Муткуров ще бъде открит официално на 6 септември в парк „Марно поле”. Той е първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена „За храброст” – I степен.

Луиза ТРАНЧЕВА