Венера Аръчкова, зам.-кмет на Смолян: 20 деца от общината заминават на международен лагер на езерото Балатон в Унгария

Снимка: Община Смолян

Заместник-кметът на Смолян в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян по повод приключилия младежки обмен на деца от Кишпещ, Унгария в Смолян и предстоящото посещение на ученици от родопския град на езерото Балатон.

Фокус: Госпожо Аръчкова, как премина младежкия обмен, при който деца от побратимения унгарски град Кишпещ бяха на посещение в Смолян?

Венера Аръчкова: На посещение в Смолян бяха 19 деца и 4 ръководители от Кишпещ. В продължение на 10-дневния си престой те посетиха всички административни, културни сгради и исторически дадености. Децата посетиха музея, галерията, библиотеката, планетариума, както и екопътека „Каньона на водопадите“, екопътека „Невястата“, откъдето се вижда целия Смолян, посетиха пещера „Ухловица“, конака в село Могилица. За един ден те отидоха и до побратимения на Смолян град Ксанти в Гърция. Посетиха Смолянските езера, Пампорово, участваха във велосъстезание. Децата останаха много доволни, направиха едната вечер, в който представиха Кишпещ, Будапеща и Унгария, така наречената унгарска вечер с ястия от Унгария, приготвени от тях и представени на децата от Смолян. Местните деца направиха вечер с български и родопски ястия – шопска салата, мусака, родопски, клинове, баници, пататници и показаха местните традиции. Вечерта децата от ОДК с ръководители Пламена Седянкова и Иван Пичуров изнесоха  миниспектакъл с много песни и танци. С гайдарят Петър Янев, Юлия Кичукова и музиканти от ансамбъл „Родопа“ децата се запознаха с родопската каба гайда и националните инструменти, характерни за България. Те имаха възможност да надуят гайда и да се опитат да свирят на гайда, кавал и гъдулка. Приключиха българската вечер с мини заря и това за тях беше интересно и впечатляващо. Нашите децата присъстваха по време на посещението на гостите от Унгария, за да създадат по-близки отношения, които да им бъдат полезни при посещението посещението им там. Децата от Кишпещ отпътуваха в неделя и получихме благодарствено писмо от тях, че са изкарали много добре, удивени са от престоя си в Смолян и искат да ни посетят пак.

Фокус: Кога децата от Смолян ще заминат на посещение в Унгария?

Венера Аръчкова: На 12 юли пътуват нашите 20 деца с четири ръководители. Представител на община Смолян с групата ще бъде главния архитект Димитър Димов. В екипа има и медицинско лице. Децата от всички училища от общината – има деца от училищата в Смолян, както и от тези в селата Широка лъка, Търън, Смилян и Момчиловци. Те ще останат там 10 дни и ще бъдат на международен лагер на езерото Балатон. Там ще се срещнат и деца от градове в Хърватска, Турция и Полша, които също са побратимени с Кишпещ.

Фокус: От кога се осъществява младежкия обмен между Смолян и Кишпещ?

Венера Аръчкова: Той е възобновен през 2012 г. с посещението в България и Смолян на представители на българската общност в Кишпещ. По тяхно предложение и обновен и международния лагер, след прекъснати контакти от доста време, от 2012 г до сега наши деца ходят на езерото Балагон за 10 дни. Отделно смолянски деца ходят чрез Пожарна безопасност и защита на населението на лагери там. Пожарните в Кишпещ и в Смолян имат побратимяване и осъществяват един обмен на практики и правят състезания. В тях участват деца, спечелили състезанията на местно ниво и най-добрите 10 деца отиват в Кишпещ в Унгария. Такива посещения се осъществяват от 2013 година насам.

Фокус: Каква е ползата от младежкия обмен между Смолян и Кишпещ?

Венера Аръчкова: Децата са доволни и се създават контакти и приятелски връзки. Нашите деца показват добра подготовка по английски и нямат езикова бариера при общуването си. Всички деца в международния лагер от тези страни знаят английски и факта, че и децата от Смолян знаят езика им помага при престоя там. При посещението си в Унгария, децата от община Смолян също ще представят българска вечер. Ще покажат какво представлява Смолян и най-важното е, че от 2012 г. досега те само надграждат в различни аспекти – надградени са новите дестинации и новите неща в града ни. Децата показват песенни, културни и спортни достойнства. Те печелят състезания по тенис и волейбол. В българската вечер изпълняват програма за града ми и показват песни и танци от местни автори. Подготовката е интересни и децата, които са в самата група правят презентация на нашия град и нашите връзки.

Нели ГЕРГЬОВСКА