Венета Ифандиева, пчелар: Пазарът за пчелен мед е добър, но в момента истинският мед почти е приключил

Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията „Обединени пчелари“, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Ифандиева, каква беше 2018 година за пчеларите?

Венета Ифандиева: 2018 година беше почти нулева година за пчеларите, защото имаше голяма суша от юни до октомври и много изостанахме с отглеждането на пчелните семейства. През целия сезон трябваше да ги подхранваме и вложихме много средства и труд в тях, за да успеят пчелните семейства да си подготвят храна за зимата и да могат да оцелеят. Затова имаше протест на 10 декември пред Министерството на земеделието и в резултат от него някои пчелари, които са земеделски производители сега са доволни, тъй като до края на февруари ще има субсидии.

Фокус: Добър ли е пазарът за мед? Изкупува ли се произведеното?

Венета Ифандиева: Пазарът е добър, но в момента вече истинският мед почти е приключил. Хората, които произвеждат истински мед вече не разполагат със запаси от мед. 80% от медните продукти по магазините са китайски и украински, така че хората да си направят сметка от къде да купуват мед и пчелни продукти.

Фокус: Намаляват ли пчелните семейства или напротив?

Венета Ифандиева: По принцип пчелните семейства намаляват. Младите хора много слабо се включват в тази дейност, тъй като не е доходно. Стремим се да набираме млади хора, които да обучаваме в пчеларството, но комуникацията с тях е много трудна.

Фокус: Какви грижи изисква едно пчелно семейство?

Венета Ифандиева: В момента аз съм на пчелина и предстои подхранване, като трябва да се сложи храна на всяко пчелно семейство. При един топъл ден трябва да се види колко семейства има, има ли загинали и т.н. От сега започва тежката и трудната работа в пчелина. Трябва да ги третираме за болести и т.н.

Фокус: С какво храните пчелните семейства?

Венета Ифандиева: По принцип е най-добре да се подхранят с мед и пудра захар, обаче има и много готова храна, която всеки пчелар може да си поръча. Има пчелари, които са оставили достатъчно храна в пчелните семейства, но понеже те се изместват при студено време и не могат да достигнат храната, има случаи в които пчелните семейства умират от глад. Затова сега задължително трябва да се подхранят и да се прегледат.

Фокус: Защо е важно пчеларството? Какви са качествата на българския мед?

Венета Ифандиева: Медът е сред най-ценните храни, които съществуват. Той е лечебен. Пчелният мед, прополиса и пчелното млечице са изключително качествени. Днес празнуваме Свети Харалампий, който е лекувал с пчелни продукти хората, които са боледували. От там са установили, че пчелните продукти са изключително качествени.

Фокус: Какви са прогнозите Ви за 2019 година?

Венета Ифандиева: Прогнозите за мен са много добри, защото аз в момента съм на пчелина и имам над 50 пчелни семейства. Засега съм доволна. Аз съм член и в УС на „Обединени пчелари“ и сега имаме стратегия за развитието на пчеларството. Очакваме субсидии от следващата година – на всяко пчелно семейство по 20 евро. Ние сме против пестицидите, които се използват от фермерите и смятаме, че трябва да има по-голям контрол за тези неща, за да не умират пчелните семейства.

Натали СТЕФАНОВА