Венилин Русинов, треньор по джу джицу: Според изследване децата, които тренират карате, са с 40% по-концентрирани, внимателни и целенасочени

Венилин Русинов от Централен полицейски карате и джу джицу клуб в Бургас, обявен за най-добър треньор в бойното изкуство за 2018-а година в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас 

Фокус: Г-н Русинов, как избрахте професионалния си път на полицай и треньор по бойното изкуство джу джицу?
Венилин Русинов: Още от детство исках да бъда полицай, затова избрах да уча в Академията на МВР. С бойни изкуства започнах да се занимавам съвсем случайно през 1999 година, като тогава с мои познати избрахме да тренираме айкидо. Развихме се, впоследствие започнахме да се занимаваме с джу джицу и така до ден днешен. През 2013 година възродихме клуба, който дотогава беше затворен. Така прекратихме състезателна дейност и започнахме да се занимаваме с треньорска.
Фокус: Как джу джицу спомага за работата Ви като полицай?
Венилин Русинов: В джу джицу има много техники на самозащита, които ми помагат в дадена ситуация да реагирам правилно – при задържане или при рутинна проверка на лице, например. Идеята е да задържиш лице по максимално най-добрия начин – с минимални поражения и по двамата участници в задържането. Джу джицу дава възможност да предприемеш правилни действия спрямо лицето, с което работиш. Точно тези техники, които има в джу джицу – ключове, задържания, водения, способстват за по-добрите действия на полицейския служител.
Фокус: Как се отразяват тренировките по джу джицу на децата?
Венилин Русинов: Бойните изкуства като карате и джу джицу могат да помогнат не само физически, но и психически на практикуващите. Има едно изследване, според което децата, които тренират карате, са с 40% по-концентрирани, внимателни и целенасочени от всички останали деца. Дисциплината и мотивацията, която носят тези бойни изкуства, помагат не само в залата, но и извън нея – в училище и на работа. Човек знае много по-рано какво иска, какво трябва да направи и защо да го направи.
Фокус: Има ли момичета, които тренират бойното изкуство?
Венилин Русинов: Има, да. Някои хора все още по-скептично приемат момичетата, които тренират, но мога да кажа, че този спорт не се дели на мъже и жени. Например, най-успешният състезател за България по карате е момиче – Ивет Горанова, която постига изключително големи успехи. Този спорт не може да повлияе на външния вид и да доведе до изгубване на типично женските черти, така че е подходящ и за момичета.
Фокус: С чии постижения се гордеете най-много?
Венилин Русинов: С всички се гордея, но най-отявлените, които са се запечатали в паметта ми, са първият международен медал, който извоюва Владимир Гайдаров през 2016 година в Кипър. Оттогава започнаха големите успехи на голямата сцена. Освен това, Милен Джиналийски стана вице балкански шампион през 2017 година. Миналата година на световна купа имаме две трети места. Миналата година Радостин Костадинов спечели и бронзов медал на Европейското първенство за младежи в Италия. В България вече доста време взимаме комплексните класирания за най-добри състезатели и най-много спечелени медали.
Фокус: Какво предстои оттук нататък?
Венилин Русинов: Предстои ни най-голямото състезание за децата – световната купа по джу джицу в Букурещ. Оттам нататък отиваме на Европейско първенство в Гърция за младежи. Дай Боже, ако получим медал на това състезание, ще можем да отидем на Световно първенство в Абу Даби. Близките турнири, които се състоят в балканските държави, са ни „като за добро утро“.
Мария ПОПЧЕВА