Венсан Винел, певец и музикант: Човек може да постигне всичко, стига да повярва в себе си

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Венсан Винел е незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там. Певецът ще се качи на сцената на „Франкофоли. Благоевград“ днес с репертоар от първият си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове. 21-годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано, и веднага спечели журито в „Гласът на Франция“ (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала. Роден е със силно увредено зрение през 1996 година в България, където е отглеждан в дом за сираци. Едва на 3 е осиновен във Франция и расте в парижко предградие. Родителите му бързо забелязват изключителната му музикална дарба. В специално интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Венсан Винел разказва повече за себе си и музиката.

Фокус: Днес сте в Благоевград за първият си самостоятелен концерт в България. С каква емоция ще се качите на сцената?

Венсан Винел: Имам огромно желание да се кача на сцената, да създавам музика и да я споделя с всички, които ще дойдат.

Фокус: Как се промени животът Ви след „Гласа на Франция“?

Венсан Винел: Сега хората искат и се снимат с мен, но за съжаление аз не мога да ги видя (Смее се – бел. ред.). За един артист е много важно да бъде разпознават с творчеството му, с това, което прави. За мен това е много важно.

Фокус: Какво искате да Ви се случи през следващата 1 година?

Венсан Винел: Надявам се да продължавам все напред, да правя все нови неща. Предстои ми и албум, който подготвям за всички мои почитатели.

Фокус: А след 10 години?

Венсан Винел: За мен бъдещето не съществува. Аз се концентрирам върху настоящето, но ако трябва да бъдем малко по-сериозни, то моята мечта е да продължавам да правя музика, защото това е нещото, което обичам. Венсан Винел: Надявам се, че след 10 години ще имам 10 албума. Не, всъщност мисля, че се обърках, защото след 10 години смятам да имам 110 албума, тоест по около 6 албума на година (Пошегува се – бел. ред. ).

Фокус: Какво Ви вдъхновява да правите музика?

Венсан Винел: Като цяло вдъхновение черпя от живота и от желанието и амбицията, която имам – да създавам все нови и нови неща.

Фокус: А къде е по-лесно пред публика – като уличен музикант или на голямата сцена?

Венсан Винел: Ако трябва да бъда чест, то аз се чувствам конформно и на двете места, защото съм правил и двете – както знаете свирил съм и съм пял на гари, но и на големи сцени. Може би на гарата е по-трудно, защото там нямаме микрофон и накрая гърлото много ни боли.

Фокус: В „Гласът на Франция“ впечатлихте публиката с изпълнението на песента на Еминем – Lose yourself. В текста рапарът казва, че „Може да постигне всичко, стига да повярваш“. Така ли е наистина?

Венсан Винел: Да.

Фокус: А вярно ли е, че в живота имаме само един шанс, както още се пее в песента?

Венсан Винел: Не, всъщност мисля, че животът е изтъкан от множество възможности и „врати“, които могат да бъдат отворени. Важното е просто да знаем кога е правилният момент, за да отворим дадената „врата“. И кой всъщност казва, че просто трябва да чакаме „вратата“ да се отвори сама, като просто можем да вземе чук, да я разбием и да продължим напред. За мен „вратата“ има таен код, който е музиката и мисля, че ако застана зад нея и започна да пея, то хората сами ще дойдат, защото съм очеровател на „врати“.

Ливия НИНОВА