Венцеслава Генова, РУО – Варна: Извършва се проверка в ОУ „Христо Ботев“, където дете пострада заради паднало парче мазилка в една от класните стаи

Регионалното управление на образованието във Варна извършва проверка в ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Аспарухово“, където дете пострада заради паднало парче мазилка в една от класните стаи. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна.

„В хода на проверката е установено, че и в други стаи има тавани, които представляват риск за децата. В коридора също е имало пукнатини. В момента рисковите помещения са запечатани, а проверката все още продължава. Очаквам писмени обяснения на директора за неговите действия или бездействия, за да се разбере как е допуснат подобен инцидент и защо не са извършвани своевременно огледи на помещенията, където децата се намират през целия ден. Доколкото знам, Община Варна също е изпратила комисия, която да направи технологични характеристики, които да изяснят процеса, който е протекъл и  е довел до инцидента“, заяви Венцеслава Генова. Тя посочи, че на сградата на училището е правен ремонт на покрива. „След наводненията в кв. „Аспарухово“ сградите там се оглеждаха основно, правиха се предписания, извършиха се ремонти. До този момент комисията на Регионалното управление на образованието във Варна констатира, че има моменти, в които директорът не си е изпълнил докрай задълженията и ще му бъдат поискани писмени обяснения“, каза още Венцеслава Генова. След приключване на проверката ще бъде преценено дали на директора на учебното заведение ще бъде наложено наказание.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА