Венцеслава Генова, РУО – Варна: Не се наблюдава спад в броя на зрелостниците през последните три години в областта

Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 Фокус: Г-жо Генова, какво показва статистиката по отношение броя на зрелостниците във Варна и областта през последните три години и статистика на избраните предмети за втори държавен зрелостен изпит?

Венцеслава Генова: Не се наблюдава спад в броя на зрелостниците през последните три години във Варненско. Като випуски от 2016 до 2018 година те по численост почти не се различават. Випуск 2016 е бил 3587 ученици, випуск 2017 година – 3 306 ученици, а тази година завършващите 12-ти клас са 3 544 ученици. По отношение на втория държавен зрелостен изпит през 2017 и 2018 година еднакъв брой ученици са посочили математиката като втори държавен изпит – 225 ученици. През 2016 година те са били по-малко – 219 ученици. В тригодишния период тази година има най-голям брой ученици, които ще се явяват на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература – 3 770. Най-малко те са били през 2017 година – 3 529 ученици. Увеличават се зрелостниците от професионалните гимназии във Варна и областта, посочили държавния изпит за придобиване на степен за професионална квалификация като втора матура. Тази година този избор са направили 944 зрелостници, докато миналата година те са били 662. Това означава, че подготовката по съответната професия е на достатъчно високо ниво. Най-желан предмет за втора матура тази година е английският език, той е посочен от 932 зрелостници. Интересна е статистиката по предмета „География и икономика“, който през 2016 година е бил много желан от зрелостниците за втори държавен изпит, докато тази година едва 279 ученици са заявили подобно желание. Биологията е бил най-желан предмет за втора матура през 2016 година, когато над 1 000 ученици са се явили на втора матура по биология. Тази година такова желание са заявили 770 ученици. Наблюдава се устойчива тенденция физиката и астрономията да бъде един от най-малко желаните предмети за втора матура. Едва 7 ученици са пожелали тази година да се явят на изпит по физиката и астрономията. От чуждите езици – испански, френски, италиански, руски и немски, най-много ученици ще се явят на втори изпит по руски език, а най-малко на изпит по италиански език.

Фокус: Нормално ли се осъществява подготовката за предстоящите матури?

Венцеслава Генова: Над 900 квестори ще наблюдават зрелостниците при провеждането на матурите във Варненска област. Системата за провеждане на държавните зрелостни изпити е готова. Директорите на училищата, които са определени за изпитни сгради, получиха днес материалите, върху които ще работят зрелостниците. Зрелостниците, които ще се явяват на трети държавен зрелостен изпит по желание, трябва да се явят на 29,30 и 31 май в определените за изпитите сгради. Това са допълнителни дати за учебни предмети, по които зрелостниците искат да положат изпит, тъй като резултатът им е необходим за кандидатстване във висше учебно заведение.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА