Венцислава Генова: Най-голям недостиг на правоспособни учители във Варненско има по учебните предмети от природния цикъл

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Най-голям недостиг на правоспособни учители във Варненско има по учебните предмети от природния цикъл – това са физика, химия, биология. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна, Венцислава Генова – началник на Регионалното управление на образованието в града.  Освен това, недостигат учители и по информатика и информационни технологии. Генова отбеляза, че голямо търсене има и на педагогически специалисти в детските градини. Положителното е, че именно в градините пък са най-много младите кадри, които се включват в образователната система. Началникът на РУО допълни, че се наблюдава и недостиг на ресурсни учители с оглед спецификата на тяхната подготовка, както и логопеди, учители по физическо възпитание, а така също и по чужди езици.

Като положителна тенденция Венцислава Генова посочи, че в последните 2 години се наблюдава засилен интерес към учителската професия. По данни на директорите на варненските училища, след окомплектоването на педагогическите екипи е видно, че за 1 учителско място са кандидатствали между 20 до 50 кандидати. Важното според специалистът е, след като влязат в системата младите учители да останат за дълго и да изграждат професионална кариера. „Целта ни е младите хора да не се отказват от професията и полагаме много усилия в тази насока. Но все пак никак не е лесно да се стане учител“, каза още Генова.

Десислава ВАСИЛЕВА