Венцислав Върбанов, АЗПБ: Няма опасност страната ни да остане без реколтата от пшеница заради по-топлата зима

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и бивш земеделски министър, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Как необичайно топлите зимни месеци тази година се отразяват на есенниците и може ли страната ни да остане без реколта от пшеница? Мой гост е Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш земеделски министър. Добро утро, господин Върбанов.

Венцислав Върбанов: Добро утро. Първо искам да кажа, че към момента няма никакви причини, които да ни карат да смятаме, че може да се компрометира цялостно реколтата и България да остане без пшеница тази година. Да, има засушаване. То се отразява неблагоприятно върху развитието на посевите. Има изоставане при развитието на есенниците. Но ако си спомним, миналата година по същото време посевите дори бяха в по-лошо състояние, дори на някои места не бяха поникнали още. В момента по-голямата част от посевите са във фаза „братене“ или са приключили фаза „братене“ на различните места, в зависимост от това каква е била влагата.

Водещ: Има ли райони на страната, където ситуацията е по-тежка към момента заради топлото време и липсата на снеговалеж, на дъждове?

Венцислав Върбанов: Много е шарена картината, така че има такива райони. Но още веднъж искам да кажа, че към момента не може да се направи  обобщение, че ще се компрометира реколтата. Аз смятам, че през пролетта ще се навакса развитието на есенниците и няма да има никакъв проблем с реколтата.

Водещ: А по принцип има ли достатъчно запаси от пшеница в България?

Венцислав Върбанов: Това е другият въпрос, че в момента страната има достатъчно запаси. Ако трябва да си припомним, през последните 3-4 години имахме едни добри реколти с голямо производство и две трети от произведената пшеница се изнасяше. Така че към момента и в страната има достатъчно пшеница. Но въобще не трябва да се мисли в посока, че може да се компрометира цялата реколта.

Водещ: Цената на зърното как се движи? Нагоре ли върви към момента?

Венцислав Върбанов: Има повишение в цената на зърното. Всички земеделски производители, които имаха условията да съхраняват и финансовите възможности да си задържат зърното, сега могат да се радват на едни по-добри цени. И като че ли тенденцията е за повишаване на цените. Ние сме част от един голям пазар и всъщност цените в България зависят от цените на големите борси. Така че в момента има повишение на зърното. Пазарът е стабилен, бих казал. Има предлагане, има и търсене, така че няма никакви сътресения и катаклизми към момента.

Водещ: Какви са предизвикателствата през 2020 година, освен това засушаване, което наблюдаваме през зимния сезон?

Венцислав Върбанов: С това засушаване вече като че ли започнахме да свикваме. Смятам, че това е следствие от глобалното затопляне и от всички процеси, които се случват. Но има и много други предизвикателства. Навлизаме в нов програмен период. Ще стане ясно, надявам се по-скоро, какви ще бъдат новите изисквания на Европейската комисия за сектора. Ще трябва да се разработят стратегическите планове, всяка страна трябва да си разработи свой стратегически план. И аз много се надявам неправителственият сектор да вземе дейно участие в разработването на стратегическия план на страната ни. На 5 и 6 февруари е националната среща на земеделските производители в курорта Златни пясъци. И там се надяваме от евродепутатката Атидже Алиева-Вели да ни бъде докладвано докъде са стигнали и какви са резултатите по отношение на политиката на Европейската комисия по всички въпроси, които ни касаят. Така че предизвикателствата са много. На прага сме на нов програмен период и е много важно за нас как ще бъдат разработени правилата, по които ще работим през този програмен период и как ще бъде подкрепян секторът.

Водещ: Какви са Вашите виждания, как трябва да бъде подкрепян? В каква посока трябва да се развива?

Венцислав Върбанов: Предполагам си спомняте, че през 2017 година, по предложение на нашата асоциация, беше създаден т.нар. национален земеделски форум, в който се включиха почти всички неправителствени организация, които са в земеделския сектор. И след 5-6 месечна работа ние успяхме да се обединим около една обща позиция за новия програмен период, която след това стана позиция на българското правителство и беше внесена в Брюксел. Ние продължаваме да защитаваме тезата, че желаем и през новия програмен период да остане секторното подпомагане, обвързаната подкрепа. Против сме налагането на тавани на плащанията, макар че като че ли в тази посока се развива политиката. Всичко ще зависи от това дали новата ЕК ще се съобрази с приетите вече намерения на старата комисия и на стария европарламент или някои неща ще бъдат променени. И затова за нас информацията, която ще ни бъде предоставена на националната среща на земеделските производители от евродепутатката, която е член на Европейската комисия по земеделие, ни е много ценна и много важна.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА