Венцислав Кълбов, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Крупник: И тази година ще сформираме само една паралелка с около 20 – 22 първокласници

Венцислав Кълбов, директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Как върви организацията във вашето училище по отношения приемът на първокласници?

Венцислав Кълбов: Децата са обходени. Повечето от родителите на децата, които в момента са в детската ни градина са заявили желание да учат тук при нас. Така се очертава, че през учебната 2019/ 2020 г. ще сформираме една паралелка с първокласници, които ще бъдат някъде около 20 – 22 деца.

Фокус: Сравнено с предходни години повече или по-малко ще бъдат първокласниците Ви тази година?

Венцислав Кълбов: Тази година, сравнено с миналата, бих казал, че имаме по-малко деца. През учебната 2018/ 2019 г. успяхме да сформираме две паралелки от първокласници, а тази само една. Връщайки се още по-назад – тези, които миналата година бяха 3 клас са над 30, затова и тях ги разделихме в 2 паралелки.

Фокус: Предполагам, че това се дължи на факта, че много от младите хора напускат селата, за да търсят по-добри условия за живот в големите градове, нали така?

Венцислав Кълбов: По-скоро не. Има и такива, но обикновено тези, които напускат Крупник не отиват в по-големите градове, а в чужбина. Така обаче децата им остават на село при бабите и дядовците им. Мисля си, че просто такава е била раждаемостта в Крупник.

Фокус: А по отношение на бъдещите абитуриенти – колко бяха тази година?

Венцислав Кълбов: Абитуриентите ни тази година са общо 17. Много радостно за нас е, че успяхме да ги убедим да празнуват този важен за тях ден в ресторанта, който се намира в село Крупник. За нас това е особено хубаво, защото балът е празник за всички в населеното място. Така дадохме възможност да всички жители на село Крупник, на техните близки и съседи да им се порадват. Иначе преди се събирахме в двора на училището, изпращахме ги и обикновено ходихме в заведеният в Благоевград. Не че имам нещо против, но по-хубаво е да си бъдем в Крупник.

Фокус: Във връзка с матурите, то как протече подготовката, какви резултати показаха учениците на предварителните изпити?

Венцислав Кълбов: Тази година на матурите трябваше да се явят общо 22 ученика, въпреки че завършващите са 17. По отношение подготовката – протече доста добре, решавахме тестове и резултатите са добри. Интересното е, че по-голяма част от зрелостниците избраха за втори предмет „География и икономика“. Надявам се, че явилите се ще имат добри резултати, защото повече от тях бяха редовни в часовете през учебната година.

Фокус: Кога се проведе абитуриентския бал в училището?

Венцислав Кълбов: Както всяка година, така ѝ тази това се случи на 24 май.

Фокус: Тогава всъщност отбелязахте и патронния празник на училището.

Венцислав Кълбов: Точно така. Самият празник се проведе през деня, а следобед обърнахме внимание на зрелостниците, които целунаха знамето за сбогом, а в 19.00 часа започна и балът им.

Фокус: Какви мерки за сигурност бяхте предприели по повод опазване обществения ред и сигурност на завършващите?

Венцислав Кълбов: Както всяка година, така и тази предварително бяхме съобщили в РУ – Симитли за графика на провеждане на бала и местата, на които ще има по-голямо струпване на хора. От тяхна страна получаваме пълно съдействие, за да имам един хубав празник. В общи линии те конвоират учениците и осигуряват охрана пред заведението, където се провежда самия бал.

Фокус: По повод самия 24 май – какво бяхте подготвили като програма и взехте ли участие в дефилето на училищата, което се проведе в Симитли?

Венцислав Кълбов: Разбира се, че взехме участие в дефилето като изпратихме една голяма група от наши ученици. Тя се състоеше от най-малко 40 ученика, които имаха изяви и по време на самата празнична програма, посветена на 24 май в Община Симитли. Преди това в двора на училището имахме тържества, като пуснахме балони с букви и пяхме песни.

Фокус: А защо при 17 завършващи на матурите е трябвало да се явят 22-ма? Проблем в самите матури или както говорихме с Вас преди – това са деца, които по-малко изявяват интерес към учебния процес и не успяват да си вземат ДЗИ от първия път?

Венцислав Кълбов: Определено говорим за групата от ученици, които нямат голям интерес към учебния процес. Слабия интерес към ученето и дните, в които не посещават училище всъщност им е попречило да се подготвят за изпитите, затова не са успели да ги вземат и сега се явиха отново. Основен проблем при нас е, че след 7 клас в училището в Крупник остават предимно деца, които нямат амбиции по отношение образованието.

Фокус: Може ли да се промени това според вас?

Венцислав Кълбов: Може. Искам да отбележа обаче, че не ние като училище, начин на преподаване и материална база сме в основата на проблема. Всъщност родителите са тези, които би трябвало да приемат това, което им се предлага като възможност за прием след 7-ми клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник, така че при нас да останат повече деца, които имат желание и намерение да учат. Надявам се, че с новите ни намерения за план-прием за професионална подготовка по предмет „Информационно обслужване на икономиката“ ще успеем да задържим по-голяма част от добрите деца.

Ливия НИНОВА