Венцислав Кълбов, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Крупник: Проектът за изграждане на физкултурен салон в двора на училището ще реши един от големите ни проблеми

Директорът на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник Венцислав Кълбов, в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Община Симитли ще реализира проект, с който ще бъде изграден физкултурен салон в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник. Вие, както директор на учебното заведение как гледате на тази новина?

Венцислав Кълбов  Лично аз се надявам, че най-сетне децата ще има къде да играят, когато времето навън не е подходящо за спорт. Тук не става дума, че ще се прави реконструкция или ремонт на салон, а че ще се изгради такъв, тъй като до този момент ние нямам салон. Физкултурния салон ще се намира в двора на училището. Вече идваха технически лица, които определиха точното местоположение. Направени са необходимите измервания. Всички много се радваме, че най-после ще имаме салон. Средствата, които ще бъдат отделени за изграждането му са близо половин милион лева.

Фокус: До този момент, след като нямате физкултурен салон, при лошо време къде спортуват децата?

Венцислав Кълбов: Просто не спортуват. Обикновено в някоя от стаите те играят шах, по-малките „Не се сърди човече“, Домино и така. За радост това рядко се случва, най-вече когато вали дъжд, иначе децата са издръжливи, колегата по физкултура също, затова през повечето часове, макар и студено си играят навън. Да, наистина ситуацията не е особено приятна, някои от часовете се губят, но да се надяваме, че скоро това вече няма да е проблем за нас.

Фокус: А като цяло какво се случва при Вас в училището и с какво бихте се похвалили?

Венцислав Кълбов: Случват се наистина хубави неща. Учебния процес върви нормално, по-голяма част от децата се стараят. Има и такива, които не си падат чак толкова по ученето, но все пак се справят по свое му. Иначе нещата са наред. Аз просто не виждам селото как би съществувало без училището, което всъщност е един вид стожер на духовността и културата в населеното място. Много празници правят децата, които радвам се, че вече започнаха да бъдат посещавани от техните родители и близки. Обикновено за Великден, Коледа, 3-ти март, 11 май, когато е патронния ни празник се правят концерти и то хубави с изпълнения на деца от нашето училище. Радостно е, че вече идват много хора, които им се радват и оценяват труда им.

Фокус: Какви са най-големите проблеми, с които се налага да се справяте и каква е формулата Ви за успех, за да може да задържите младите хора в Крупник?

Венцислав Кълбов: Наистина в селото ситуацията е проблемна, защото няма кой знае каква икономика. Има една две шивални, цех за палети и дърводобив. Основно, след като завършат, тези, които не могат да продължат да следват се занимават с това. Големият проблем е това, че след 7-ми клас децата, които успешно се справят с уроците отиват да учат в училищата в Благоевград. Друг проблем е, че имаме няколко деца, които имат голям брой отсъствия. В тази връзка работим заедно с общината по новия механизъм за задържане на децата, които подлежат на обучение задължително, но има и такива, които трупат отсъствия. По този повод пишем писма, спираме детските, но въпреки това се наблюдава безотговорност от страна на родителите и на самите деца. Самите родители често викаме в общината, и на комисии, но проблем все още има. В общи линии това се очертава като основна трудност пред която сме изправени. Искам да споделя с вас, че тази година за първи път ще предложим на децата прием в 8-ми клас професионално обучение. Насочили сме се към една модерна и хубава специалност – „Информационно обслужване на икономиката“. Там има много часове по информационни технологии, отделно и икономически науки ще се предлагат. Надявам се, че така ще можем да задържим по-голям брой от учениците, които завършват 7-ми клас.

Фокус: В края на нашия разговор съвсем накратко може ли да ни кажете как върви подготовката на зрелостниците за Държавните зрелостни изпити?

Венцислав Кълбов: Подготовката върви добре, колегите учители, а и самите ученици много се стараят. Надявам се, че на Националното външно оценяване след 4-ри и след 7-ми клас, но и на матурите нашите възпитаници ще покажат дори резултати.

Ливия НИНОВА