Венцислав Спирдонов, ОбС- Велико Търново: Дълбоките традиции на наградата „Почетен гражданин на Велико Търново“ я правят толкова важна за града ни

Дълбоките традиции на наградата „Почетен гражданин на Велико Търново“ я правят толкова важна за града. Призът се връчва за пръв път през 1916 година,в  средата на Първата световна война, а първият носител е фелдмаршал фон Макензен. Това разказа в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ председателят на Общинския съвет в града Венцислав Спирдонов. В следващите редове прочетете пълния текст на интервюто, в което разказваме повече и за тазгодишния носител на приза.

Фокус: Г-н Спирдонов, през настоящата година предложението за „Почетен гражданин на Велико Търново“ е Емил Павлов – основател на Международния фолклорен фестивал Велико Търново. Нека разкажем малко повече за това от къде дойде то и от кого е подкрепено?

Венцислав Спирдонов: Искам да започна с едно уточнение за Вашите читатели, че все още говорим само за номинация и самият избор предстои да бъде гласуван на Тържествената сесия на Общински съвет – Велико Търново в деня на Празника на града – 22 март. А иначе предложението дойде от граждански инициативен комитет в състав около 20 души, сред които нотариуси, адвокати, директорът на Международния фестивал, общественици, студенти. Беше подкрепено и от кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. И на свое заседание от 11 март Комисията за почетен гражданин взе решение да бъде предложен за удостояване инж. Емил Боянов Павлов за заслугите му за основаването и провеждането на Международния фолклорен фестивал Велико Търново. Всички търновци, а вече и гостите на града знаят, че Международният фестивал е доста мащабно събитие, той има вече 21 издания и се превърна в традиция и емблема за Велико Търново. Фестивалът има значителен принос за града в областта на културата, както и за популяризирането на старата столица не само в национален, но и в европейски и световен мащаб.

Фокус: Нека изброим и част от другите заслуги и постиженията на г-н Павлов, каква е връзката му с Търново, да кажем малко повече подробности за самите мотиви.

Венцислав Спирдонов: Както вече казах през 1998 година Емил Павлов за пръв път инициира и организира провеждането на Международен фолклорен фестивал  Велико Търново. Той е организатор и на множество международни събития в града, сред които ежегодна работна среща на CIOFF, конгрес на CIOFF. Учредява и голямата ежегодна награда на фондация Международен съвет на организаторите на фестивалите на фолклор и фолклорни изкуства „Златна кобилица“. Много са нещата, но основният мотив е неговото дело в сферата на Международния фолклорен фестивал Велико Търново.

Фокус: Нека кажем няколко думи и за самия приз. За какво се връчва той и все пак да изброи някои от носителите?

Венцислав Спирдонов: Наградата за почетен гражданин се дава за заслуги към града. Награждаваните до момента работят в много различни и разнообразни области. Мога да изброя някои от имената, но ще започна с разказ за това, че в една от годините ние наградихме учител, чието име е известно в града, но връчването на приза бе по-скоро жест към всички учители за техния принос към Търново. Затова можем да кажем, че наградата не е само индивидуална. Сред наградените са проф. Пламен Павлов, който получи отличието през миналата година, Тодор Живков е бил сред почетните гражданите на Велико Търново, ген. Гурко, сумистът Калоян Махлянов. Просто традицията е за хора, които са имали заслуги към популяризирането, развитието и просперитета на Велико Търново. Тя започва през 1916 година, в средата на Първата световна война. Тогава за първи почетен гражданин е обявен фелдмаршал фон Макензен. През годините е имало различни изявени лица, които са награждавани – Матей Шопкин, Велика Иванова, Весела Лечева, Красимир Балъков и т.н.

Фокус: А наградите „Велико Търново“ при кого ще идат тази година?

Венцислав Спирдонов: Наградата „Велико Търново“ се дава от Общината, отново за принос към развитието на града. Предложението на комисията, която отговаря за нея, е за доц. Светлозар Стойков, началник на Акушеро-гинекологичното отделение във великотърновската болница и  архитект Румяна Брайнова. Те също ще бъдат наградени на 22 март.

Луиза ТРАНЧЕВА