Венцислав Спирдонов, председател: Членовете на ОбС – Велико Търново са четящи хора и успяват да намерят своето място сред културата на старата столица

Всички общински съветници във Велико Търново бяха изненадани от председателя на Местния парламент и вече са редовни читатели на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“. Читателските карти за местните народни избраници са резултат от доброто партньорство между двете институции. Защо трябва да се чете и как словото може да ни помогне днес, на тези и още интересни въпроси отговори в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Венцислав Спирдонов, председател на ОбС – Велико Търново. Прочетете пълният текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Спирдонов, защо е важно четенето днес и има ли вече някакви отзиви от жеста, който направихте към вашите колеги?

Венцислав Спирдонов: Както съм казвал не веднъж – за мен четящите хора са щастливи хора, а една от основните роли на общинските съветници е да правят гражданите на Велико Търново щастливи, затова исках да ги заведа в библиотеката – да усетят мириса на книгата и да почувстват какво трябва да правят за жителите на общината. Мога да Ви уверя, че много от тях често сами посещават библиотеката. Идеята за читателските карти не беше моя, а на директора на библиотеката Иван Александров . Обсъдихме я и заедно взехме решение всеки един съветник за получи по една книга и една читателска карта. Мисля, че всичките ми колеги приеха това много добре и се зарадваха.

Фокус: Кои бяха книгите, които получиха съветниците?

Венцислав Спирдонов: Те получиха много различни произведения, на различна тематика, която бе избрана според интересите на съответния човек. Подаръка всъщност е от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Аз, например, на получих като подарък лично от автора на „Спортната слава на Велико Търново“ Ангел Ганцаров именно тази книга. Съветниците от ОбС – Велико Търново са четящи хора и аз се радвам, че те успяват да намерят своето място сред културата на Велико Търново.

Фокус: Самата реализация на идеята и жеста с подаръка на книги свидетелства за доброто сътрудничество между библиотеката и ОбС. В какво се изразява то?

Венцислав Спирдонов: Аз имам и други съвместни инициативи с библиотеката. Едно от тях е вече станалото традиционно мероприятие „Ела в библиотеката“, което е насочено към учениците от великотърновските училища. Всяка година по време на лятната ваканция ние организираме тази кампания. Целта й е да докара колкото се може повече ученици в библиотеката. И след като проверим кой от тях е прочел най-много книги, им връчваме съответните материални награди. Идеята е те да са такива, които ги отдалечават от книгите, например електронни игри, за да могат те сами да сравнят кое е по-добро книгата или електронната игра. Традицията ни се развива много добре. Тази година ще я обявим около 15 юни.

Фокус: Всяка  година в нея участват повече деца. Какви са вашите наблюдения, дали те осъзнават защо е важно четенето?

Венцислав Спирдонов: Категорично да! Аз съм противник на идеята, че днешните деца не четата и са нива под децата от миналото. Напротив! За мен днешните деца са достатъчно интелигентни и умни, имат много по-голяма възможност за достъп до информация и книги, и за мен те са млади хора, които по някакъв начин търсят своето бъдеще чрез книгите. Така, че категорично се противопоставям на идеята, че децата са глупави и аз съм сигурен, че те ще помогнат за развитието на България и ще осигурят добро бъдеще на страната ни.

Фокус: Инициативата с библиотеката, която споменахте не е единствена. Вие организирахте и различни срещи между ученици, студенти и писатели. Ще продължи ли и тази кампания има ли успех тя?

Венцислав Спирдонов: Естествено, че ще продължим и с тази инициатива. Тя беше, за да запознаем учениците и студените на Велко Търново с известни български писатели  и се радва на добра активност. Друга инициатива,  свързана с библиотеките, която реализираме още от началото на мандата, е да организираме своите изнесени приемни като съветници и председателски съвет във филиалите на библиотеката във Велико Тръново. Дойдоха доста граждани, които освен, че поставиха проблемите си пред нас, се потопиха и в света на книгите. Целите, които си поставихме и осъществихме, бяха две – да доведем гражданите в културната институция и да узнаем техните проблеми.

Фокус: Имате ли нови идеи за близкото бъдеще?

Венцислав Спирдонов: Надявам се на идеи от страна на обществеността, всички граждани на Велико Търново и общината трябва да знаят, че ние сме отворени към всякакви предложения и ще направим всичко възможно да реализираме успешно добрите идеи.

Луиза ТРАНЧЕВА