Венци Пасков, заместник кмет на Община Видин: През зимния период са създадени условия за нормално функциониране на социалните услуги

Венци Пасков, заместник кмет на Община Видин в интервю за Радио „Фокус“

Радио „Фокус“:Каква е готовността за зимата в сферата на социалните услуги, които предоставя общината?

Венци Пасков: 22 са социалните услуги, които предлага Община Видин. През зимния период са създадени условия за нормално функциониране на социалните услуги.  Подсигурено е гориво за отопление и средства за храна. 90%от сградите, в които се извършват социални услуги се отопляват на твърдо гориво чрез самостоятелни парни инсталации, останалите 10% – на течно гориво. Освен това  80% от тези услуги са дадени на външни доставчици – предимно неправителствения сектор управлява тази част от социалните услуги.

Радио „Фокус“:  Как се процедира с бездомните лица в общината?

Венци Пасков: Във Видин  функционира един център за настаняване на бездомни лица капацитетът на центъра е 10 лица.  През пролетта и лятото този център не запълнен, обикновено се запълва през есента и зимата.  Прави се всички възможно през зимата да няма скитащи лица по улицата. В  Центъра за временно настаняване на бездомни хора е осигурена храната за настанените там лица, назначен е персонал, който да полага грижи за бездомниците, осигурено е отоплението на сградата. Максималният престой  в Центъра за временно настаняване е 3 месеца в календарната година. Ако има лица, които надвишават този тримесечен период и ако е през зимата се прави всичко възможно за да се удължи престоят им там. В  момента в центъра са настанени 14 души, като това е повече от предвиденото. При ситуации бихме могли там да приемем 15-16 души. През миналата зима в големите студове настанихме 20 души. Има бездомни лица, които идват от населени места от Димовска, Белоградчишка и Кулска общини. Говорил съм с колегите да им осигурят подслон на тези хора, защото ние не можем да поемем всички.

Радио „Фокус“: Осигурява ли се топла храна за социално слаби хора във Видинска община?

Венци Пасков: В община Видин през зимата е осигурен  безплатен топъл обяд на 148 души от уязвими социални групи. Програмата „Топъл обяд“  е започнала на 12 септември и ще продължи до края на 2019 г., като през летните сезони няма да действа програмата.  Стойността на проекта е 248 351 лв. Разкрити са 5  пункта по проекта за раздаване на топъл обяд във Видин.  Храната се разнася със специализирани автомобили в селата Пешаково, Гомотарци, Градец, Генерал Мариново, Новоселци и в град Дунавци. Цената на един храноден  към проекта 2,48 лв.

Радио „Фокус“: Колко са потребителите на услугата „Домашен социален патронаж“?

Венци Пасков: 81 са потребителите на социалната услуга „Домашен социален патронаж“  в общината. Кухнята на патронажа се намира в отделно крило на сградата на СУ „Св.св.Кирил и Методий“  във Видин. В кухнята се приготвя и храната на 71 потребители на Диетичната кухня. Патронажът обслужва не само град Видин, от малките населени места потребителите са предимно от  Дунавци , Синаговци, Долен Бошняк, Градец, Антимово, Плакудер, Покрайна, Гомотарци. Потребителите заплащат 60% от пенсията си. Храната се разнася с автомобили, които са оборудвани за зимата.  Всеки ден потребителите получават своята храна, в петък получават и сух пакет за почивните дни. През зимата проблемите идват при образуването на преспи по някои от пътищата, когато има силен вятър. Но, обикновено снегопочистващите машини се справят с проблемите и успяваме да доставим храната на хората навреме в малките населени места.

Анна ЛОЗАНОВА