Венци Пасков, заместник кмет: Община Видин е напълно готова за старта на новата учебна година

Венци Пасков, заместник кмет на Община Видин, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Готова ли е Община Видин за новата учебна година, приключиха ли ремонтните дейности в училищата и детските градини?

Венци Пасков: Община Видин е напълно готова за старта на новата учебна година. В общината функционират 15 училища, 8 са детските градини. Във Видин функционира едно градско общежитие, един център за личностно развитие и център за специална образователна подкрепа – това е бившето помощно училище Петър Берон, както и регионален център за подкрепа на приобщаващото образование. Ремонтните дейности в общинските училища и детски градини ще продължат и след началото на учебната година. Те са заложени по предложение на директорите на училищата и за тях са предвидени средства по капиталовите разходи на общината. Ще бъде направен ремонт на покривни конструкции и санитарни възли. Той ще бъде реализиран след проведен търг за възлагане на обществената поръчка. Работата ще се организира така, че да не пречи на нормалното протичане на учебния процес. Предвиден е ремонт на покривните конструкции на ОУ „Климент Охридски“, ОУ „Иван Вазов“ и на салона на ОУ „Христо Ботев“ – град Дунавци. Ще бъде извършен основен ремонт на сградата на детска градина в село Градец, както и ремонт на санитарните възли на училище „П.Р.Славейков“ във Видин. Всички училища в община Видин са готови да посрещнат учениците си на 15 септември. Заложените планови ремонти имат за цел да подобрят материалната база и да я подготвят за експлоатация в предстоящия есенно-зимен сезон. Офертите на строителните фирми, участващи в търга за обществената поръчка вече са отворени и предстои тяхното класиране. Реалните ремонтни дейности ще започне след като измине и предвидения в закона срок за обжалване. Съвсем кратко време остава за да стартират ремонтите. Мога да кажа, че нямаме проблеми с кадровото обезпечаване на училищата и детските градини.

Радио „Фокус“: Каква е организацията с доставката на безплатните учебници?

Венци Пасков: Още в края на изминалата учебна година организирахме подготовката за доставяне на безплатните учебници и учебни помагала за децата от подготвителните групи на детските градини и за учениците от 1 до 7 седми клас . Учебниците и задължителната документация вече са доставени , средствата за тях са осигурени от държавата и са изплатени на организации, доставящи учебниците.

Радио „Фокус“: Как е организиран училищният транспорт в общината?

Венци Пасков: Училищните автобуси са към средищните училища, които отговарят за тяхната издръжка, както и за поддържането им. Средищните училища са тези, които имат повече от 10 ученици извън населеното място, а при детските градини – 4-ри деца извън населеното място. Общинският съвет определи 9 училища и 3 детски градини, които да бъдат включени в списъка за средищни училища и детски градини. Безплатният превоз на всички ученици е целева субсидия от централния бюджет чрез бюджета на Община Видин. Предвидените средства са за пътуване само в учебни дни. Община Видин е в процес на подготовка а транспортната схема за ученическите автобуси, специализирания превоз и наетите линии за децата на 5 и 6 години и за учениците до 16 на задължително обучение, както и на учениците над 16 години, които имат право да пътуват безплатно. Уточняват се часовете на тръгване и връщане на автобусите като същите са съобразени с учебната програма на всяко едно училище и се отнася за първия и втория учебен срок. От училищата са изискани подробни справки за всички ученици, като срокът за подаване на информацията е 20 септември, след което ще бъдат обощени всички справки. Още от първия учебен ден транспортът ще е осигурен, с което се гарантира пълния обхват на учениците. Има решение за предоставяне на допълнителен автобус на средно училище „Св.Св.Кирил и Методи“ , осигурен е и автобус на Професионалната гимназия в Дунавци. С новата промяна на наредбата са обхванати и учениците над 16-годишна възраст.

Радио „Фокус“: Колко са първокласниците във Видинската община?

Венци Пасков: 469 са първокласниците в общината, които са записани за новата учебна година. Записаните първокласници са с 16 деца по-малко в сравнение с миналата учебна година. Първоначално от общинската дирекция по ГРАО във Видинската община са били подадени 378 деца, но допълнително са били записани в първи клас деца, които са били с родителите си в чужбина или в други градове на страната. На прага на новата учебна година бих искал да кажа, че видинският кмет Огнян Ценков ще подари на всеки първокласник на 15 септември илюстрована книжка с две от най-обичаните народни приказки с пожелание към всяко дете. Всяко видинско училище, както и Градското общежитие ще получат от името на общината диск с художествено документален филм за Васил Левски с режисьор Искрен Красимиров. Филмът е посветен на 180-тата годишнина от рождението на Апостола, която е отбелязана през тази година. Надявам се, че тази наша инициатива ще се превърне в традиция.
Анна ЛОЗАНОВА