Вера Кацарска, Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград: 80% от зрелостниците на гимназията избират втората им матура да е по чужд език

Снимка: Pixabay

Вера Кацарска, старши учител по немски език в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод предстоящата втора матура на дванайсетокласниците.

Фокус: Г-жо Кацарска, какъв е изборът за втора матура на зрелостниците на Езиковата гимназия в Благоевград?

Вера Кацарска: 80% от зрелостниците на гимназията избират втората им матура да е по чужд език. Това е езика, който те изучават като първи или втори като дванайсетокласниците  избират да се явят на матура по немски, френски или английски език. С огромно удоволствие мога да ви кажа, че по успех по немски език сме четвърти в България. По френски език сме на седмо място. Това има своето обяснение, особено за немския език. Причината е, че нашето училище е едно от 22-те училища, които връчват немски езикови дипломи. Матурата не представлява никакво предизвикателство за дванадесетокласници на гимназията. Подготовката за езиковите дипломи е по-предизвикателна за тях и е по-високо нивото от това, което се изисква за матурите

Фокус: С какво се различават езиковите гимназии от останалите учебни заведения?

Вера Кацарска: Езиковите гимназии са уникални по своята структура, защото в осми клас се изучава интензивно чужд език. По този начин подготовката по чужд език на учениците започва още от осми клас. Аз дори смятам, че един осмокласник би се справил успешно на матурата по чужд език. В осми клас учениците имат много часове по чужд език. След това се надгражда и матурата по езика не е предизвикателство за нашите ученици. Възпитаниците на учебното заведение дори избират матура по английски език, без това да е в основния им профил и без това да е основния им изучаван предмет. Например ако някой изучава английския като втори чужд език – също се справя добре на матурата и показва отлични резултати. Осми клас е възрастта, когато учениците имат достатъчна подготовка по български език. Тогава ние стъпваме на едно солидна база от знания по български език и може вече да тръгнем и да форсираме нещата с чуждия език, защото те осъзнато знаят какво правят. Те също така тогава са във възраст, в която са много адаптивни. В тази възраст помнят бързо. Това според мен е най-подходящата възраст за интензивното изучаване на езика.

Фокус: Какви възможности за развитие получават учениците на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград?

Вера Кацарска: Зрелостниците на гимназията имат възможността да получат немски езикови дипломи. По този начин езика им се признава във всички университети и така възпитаниците на учебното заведение имат достъп да станат студенти във всички университети на немскоговорящия свят. Това са страни като Австрия, Швейцария и Германия. Тази диплома им дава права като правата, които имат австрийците или германците.

Фокус: Какво е вашето послание към учениците, които завършват?

Вера Кацарска: От сърце им желая дръзновение. Да продължават да летят нагоре все така и никога да не се отказват от мечтите си, защото те видяха, че всичко е възможно.

Денис НИКИФОРОВ