Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър – Варна: Да живеят куклите, да живее светът на въображението

Вера Стойкова, директор на Държавния куклен театър във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Стойкова как трупата на Кукления театър във Варна отбеляза Международния ден на кукления театър на 21 март?

Вера Стойкова: Екипът на варненския Куклен театър, като всеки друг ден, посрещна празника на работното място. Разбира се много деца бяха зарадвани във Варна и в други населени места. В една от детските градини в града беше представен спектакълът „Ябълката“, който е много хубав, много поучителен, с любими детски герои – „Случка непозната с ябълка в гората“. Един чудесен образователен и забавен спектакъл. Започна и репетиция по спектакъла „Цветята на малката Ида“, който много скоро ще зарадва своите почитатели. Използвам случая и поздравявам всички с настъпването на пролетта! С повече усмивки, куклите носят усмивки, куклите носят радост. Получихме много поздравления от наши колеги по света. Да живеят куклите, да живее светът на въображението!

Фокус: Да припомним колко актьори, сценографи, режисьори и други служители работят в Държавния куклен театър във Варна.

Вера Стойкова: В театъра работят 17 актьори, заедно с мен. Тъй като аз също си позволявам щастието да играя в някои от пиесите. Иначе имаме по двама режисьори и сценографи, много композитори, един от които наистина е много обичан от нас – маестро Иван Кръстев. Има художник-изпълнители, чудесно ателие. В театъра работят и много други хора, които са много важни. Това са осветители, музикални ръководители, озвучители, сценични работници, театър майстори, технически служби от всякакъв вид, администрация. Разбира се, много важно – шофьор. Много хора работят за това децата да имат своите прекрасни моменти в театъра и извън него. Организаторите също са много важни. Не мога да не кажа, че има хора, които се грижат за чистотата, топлината, уюта.

Фокус: Вашата публика е не само от малки деца. Съвсем скоро, на 1 април, предстои възрастната публика да гледа спектакъл на режисьора Теди Москов. Разкрийте повече.

Вера Стойкова: „Професия лъжец“ стана Спектакъл на годината през 2012 година и все още е един от спектаклите № 1 в нашия репертоар. Все още не е слязъл от сцените. Казвам сцените, защото не се играе само във Варна. На 17 април ще бъде представен в Театъра на народната армия в София, където за пореден път се радва на огромен интерес и висока оценка от зрителите. На 1 април, обаче, тук ще бъде изигран спектакъл, който ще бъде с една малко по-друга мисия. Ние ще представим и ще бъдем заедно с нашия колега Галин Гинев, който прави 20 години на сцената. Звучи невероятно, но е факт. Ние тук трудно преценяваме времето, защото сме сред деца, сред млади хора, но така е. Годините вървят, трябва да им се радваме и да ги честваме. Така че, каня всички, които обичат, познават Галин и, които искат да бъдат съпричастни с празника, да заповядат.

Фокус: А какво друго предстои през тази година, нови турнета, фестивали?

Вера Стокова: До края на сезона може да очакваме само хубави неща. Сега, в най-скоро време предстоят фестивалите „Вълшебната завеса“ в Търговище, „Михаил Лъкатник“ – в Ямбол, където ще представим „Лукчо“ и „Червената шапцича“. Предстои пътуване до Китай с „Малки вълшебници“. Ние през това време оставаме тук и работим усилено. Предстоят участия в Международния театрален фестивал „Варненско лято“, разбира се, може би предстои и едно пътуване до Корея. Преди всичко е важен нашият репертоар. Най-новата премиера, която можем да очакваме е с проф. Пламен Марков, с когото правим един страхотен матераил. Това е на Славомир Мрожек, ние сме му дали заглавието „Последният лисугер“. Той е за възрастни с едни страхотни кукли, които са дело на прекрасната и уникална сценографка Мира Каланова. Общо взето много неща ни очакват.

Фокус: Наистина, наситена е програмата на театъра, пожелаваме Ви много успехи и все така да радвате и малката, и голямата публика във Варна.

Вера Стойкова: Благодаря Ви много от името на всички за прекрасното отношение на Радиото към нас. Честита пролет на всички наши зрители и Ваши слушатели!

Диана СТОЕВА