Вероника Везенкова, автор: „Академия за магьосници“ съпътства читателя в едно главозамайващо приключение, което задава трудни въпроси и събужда неподозирани емоции

Снимка: Вероника Везенкова - личен архив.

Вероника Везенкова, автор на книгата „Академия за магьосници“ и студент в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Везенкова, как се роди идеята за написването на книгата „Академия за магьосници“?

Вероника Везенкова: Една далечна вечер през 2014, се бях замислила дали има някакъв вариант аз самата да мога да разрешавам всички проблеми, да знам какви биха били последиците, да умея да се справям с всичко и някак да съчетая това с любимите си приказни истории. Един по един героите получиха имената си и изведнъж книгата се превърна в любимото ми занимание.

Фокус: Как избрахте заглавието?

Вероника Везенкова: Работното заглавие на книгата беше „Училище за странни същества“, но след като го обсъдихме с издателя ми, се спряхме на името „Академия за магьосници“.

Фокус: Защо избрахте този жанр, това заглавие и кои са героите и какъв е сюжета?

Вероника Везенкова: За мен фентъзитата винаги са били най-интересни, защото авторът е творец на абсолютно всичко, тоест има пълна свобода. Приказните създания пренасят читателя в един магически свят, където бедност и болести няма. Този свят наричаме Общността – това е мястото, където вампири, магьосници, върколаци, феи и други митични същества живеят в мир под вещото ръководство на всемогъщите Стоуни. Главната героиня, Светлият магьосник Ел, не се вписва в тази идилична картина. Тя притежава нетипични за своята раса умения и нарушава правила, които никой никгога не е дръзвал и да си помисли да наруши. Основния въпрос, който аз като автор задавам на читателя, е: „Кое е злото в свят, в който има само добро?“.

Фокус: Очаквахте ли толкова голям успех и интерес?

Вероника Везенкова: „Академия за магьосници“ се оказа най-продавания роман на Панаира на книгата в София. За мен това беше, колкото радващо, толкова и неочаквано! Разбира се, след първоначалния шок, у мен остана удовлетворението и чистата радост. А отзивите, които получавам непрекъснато, ме карат да се чувствам много горда и много щастлива. Някои от приятелите ми ми споделиха, че им се е сторило голямо предизвикателство да прочетат романа заради сериозния му обем – 720 страници, но в мига, в който са започнали, просто не са могли да го оставят.

Фокус: Към коя таргет група е насочено изданието?

Вероника Везенкова: Не смятам, че е въпрос на възраст дали нещо ще ти е интересно. Всеки може да погледне анотацията, да разлисти книгата или да разгледа илюстрациите ми и ако намери нещо, което го заинтригува, бих препоръчала да се гмурне в това приключение!

Фокус: Кое е посланието, което ни дава и мислили ли сте за втора част или за друга книга?

Вероника Везенкова: Чрез динамичен диалог и ярки герои, Общността ще ви завладее и ще попаднете в един вълшебен свят, където нищо не е такова, каквото изглежда. Дали и в реалния живот не е така?

Фокус: Мислили ли сте за втора част или за друга книга?

Вероника Везенкова: Тази приказна история намери своя красив завършек.Но нека всеки се чувства свободен според собствените си потребности да създаде продължение. Ще се радвам и да прочета нещо такова. А иначе, вече работя по следващата си история.

Фокус: Кои са трудностите на младия писател?

Вероника Везенкова: Времето. Съчетаването на училище, писане и всички онези тийнейджърски неща, които се предполага да прави човек на моята възраст. Но като с магия, и книгата беше написана, и училището беше завършено и аз съм си все същият … тийнейджър!

Фокус: Да бъдеш автор е?

Вероника Везенкова: Да бъдеш автор за мен означава да имаш какво да кажеш и да го разкажеш по интересен начин. „Академия за магьосници“ съпътства читателя в едно главозамайващо приключение, което задава трудни въпроси и събужда неподозирани емоции.

Фокус: Това бяха моите въпроси, какво бихте добавили като послание към нашите слушатели и читатели?

Вероника Везенкова: Винаги ми е приятно, когато някой споделя собствените си мисли, емоции, какво го е развълнувало, какво го е натъжило, как му е въздействала моята книга! Писането е моето любимо занимание, така че очаквайте следващия ми роман!

Денис НИКИФОРОВ