Вероника Михайлова, координатор: Дейността на фондация „Искам бебе“ освен към двойки с репродуктивни проблеми, е насочена и към младите хора

Снимка: pixabay.com

Благотворително представяне на пиесата „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников подготвят младежи от старата столица. Инициативата е в подкрепа на фондация „Искам бебе“, а събраните от спектакъла пари ще бъдат дарени на двойка с репродуктивни проблеми от града. Това разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново Вероника Михайлова, координатор на фондацията на местно ниво. Тя уточни, че учениците от театралната студия при Езикова гимназия „Проф. Асен Златаров“, заедно със своя ръководител Веселин Василев, са я потърсили сами. Повече за това къде, какво предстои, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Михайлова, предстои поредната благородна инициатива във Велико Търново, чиито инициатор е фондация „Искам бебе“. Този път Вие получавате подкрепа и от младежи от старата столица. Нека разкажем на нашите читатели какво предстои?

Вероника Михайлова: На 14 ноември, от 18.00 часа в салона на читалище „Искра“ ще се играе благотворително представление на спектакъла „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. Това е една актуализирана, адаптирана, играна от театралната студия при Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, пиеса. Учениците от тази студия и техният ръководител, който е създател и инициатор на театър „Весел“ Веселин Василев, ни предложиха тази постановка да бъде играна благотворително за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми във Велико Търново. Ние, като част от фондация „Искам бебе“ на местно ниво, приехме с удоволствие. Това е нещо неочаквано, нещо, което не сме планирали като календар тази година да се осъществи, но сме много благодарни и на читалището, защото ни предоставя залата за втори път за безвъзмездно ползване. Благодарни сме и на учениците от гимназията, както и на г-н Василев за този жест, който той оказва към нас.

Фокус: Това не е първото сътрудничество на фондацията с ученици, Вие работите много добре с младите хора от града. Нека припомним последните Ви съвместни инициативи, с кого и кога бяха те?

Вероника Михайлова: Фондация „Искам бебе“ е насочено информативно към младите хора, тъй като това са едни бъдещи родители и те трябва да са информирани какво се случва и какво би могло да им предстои по пътя на живота, след като завършат училище. Чисто физиологически, чисто финансово, дори ако щете, ние се насочваме към тях като към една група от хора, които трябва да знаят какво може да се случи. Отделно ние се запознаваме с тях, а от друга страна организираме  срещи,  базари, чиито доброволци на местно ниво са и младите хора. Ние сме им много благодарни, защото те откликват и подпомагат каузите. Едни от тези млади хора също сами ни потърсиха, за да помогнат. Това са младежите от Ротаракт клуб – Велико Търново, които март месец организираха тяхна кампания, но в наша подкрепа – на фондация „Искам бебе“. Те организираха едно двудневно подаряване на цветя, като със събраната сума подпомогнаха дейността ни. Средства, дарени през двата дни – седми и осми март, бяха отделени за двойка с репродуктивни проблеми от Велико Търново.

Фокус: Навлизаме във времето през годината, което е свързано с много благотворителни каузи, става въпрос за Коледните празници, които предстоят . Декември месец наближава и предполагам, че в тази връзка ще имате и други инициативи, рано ли е да говорим за тях?

Вероника Михайлова: Не, не е рано. Ние вече сме планирали какво ще се случи. Искам да подчертая, че при нас като фондация, хубавото е това, че ние не организираме инициативи само по големите празници в годината, както често се случва, нас хора непрекъснато ни търсят, непрекъснато има такива, които искат да ни помагат. От началото на годината ние не сме спрели да събираме странично финанси за двойки с репродуктивни проблеми. Съвсем на скоро, за втора поредна година участвахме в мероприятието на Happy mums, което се проведе в Спорната зала. Става въпрос за Family Days Expo. Това е едно изключително тежко от организационна гледна точка, но и изключително ползотворно за хората мероприятие.  Сега ни предстои Коледния базар, който също е традиция за нас. Ние участваме в къщичките на социалните услуги на Община Велико Търново. Скоро ще разберем и на кои дати ще сме там. Преди това аз мисля, както и през миналата година, да направя своя рожден ден благотворително, на 15 декември. В момента съм в търсене на подходящо помещение. Използвам възможността да поканя абсолютно всички свои приятели, познати, пък и непознати, които имат грижа да се раждат деца в България и Търново, да заповядат. Вместо подаръци, всеки може да остави сума, каквато той сам прецени, в кутията на фондация „Искам бебе“. Парите отново ще бъдат дарени на двойка с репродуктивни проблеми от Велико Търново.

Фокус: Ще имаме положителни поводи да се чуваме и за напред, за да популяризираме всичко, което Ви предстои.

Вероника Михайлова: Благодаря за това, че винаги сте в центъра на събитията и винаги отразявате това, което правим. Приканвам наистина Вашите читатели да заповядат в четвъртък, в 18.00 часа в салона читалище „Искра“, да се насладят на изкуството на младите актьори и по този начин да подкрепят раждането и израстването на още деца в България и Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА