Вероника Михайлова, фондация „Искам бебе: Средствата, събрани от фондацията от март до декември, отново ще бъдат дарени на двойка с репродуктивни проблеми в Община Велико Търново

снимка: pixabay.com

За поредна година фондация „Искам бебе“ във Велико Търново се включва в Коледния базар в парк Марно поле в къщичката на социалните услуги. Благотворителната акция е в подкрепа на програмата ‚Ин витро“ на Община Велико Търново. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Вероника Михайлова от местната фондация. Датите, на които можете да подарите надежда за дете на още едно семейство, закупувайки коледен сувенир, са 8 и 9 декември (неделя и понеделник). 

Фокус: Г-жо Михаилова, и тази година фондация „Искам бебе“ се включва в Коледния базар в парк Марно поле. Разкажете ни повече за тази благотворителна инициатива.

Вероника Михайлова: Тази година ще се възползваме отново от къщичките на социалните услуги, които се отпускат от Община Велико Търново. Това ще се случи на 8 и 9 декември (неделя и понеделник). Като начало искам да приканя всички жители и гости на града да ни посетят, за да видят какви ръчно изработени и дарени авторски изделия предлагаме и тази година. Със събраната сума от закупуването им ще подпомогнем двойките с репродуктивни затруднения в общината. Ние се включваме в този базар всяка година и обикновено събраната сума е около 1000 лева. Тази сума се дава на двойка с репродуктивни проблеми, за да си покрият изследванията, предхождащи самата ин витро процедура.

Фокус: Всички неща, които ще предлагате на посетителите, са ръчно направени, така ли?

Вероника Михайлова: Да, всичко е ръчно изработено. Имаме и богат спектър от книги, които са ни дарени от великотърновски книжарници. В понеделник получих и една пратка с бебешки гердани-беберони. Много съм трогната, защото дарението е от жена, с която сме се виждали два пъти, но въпреки това изяви желание да участва в инициативата ни. Радвам се, че хората ни търсят и знаят, че ние се включваме и по този начин с подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Освен това, вече осма година много ползотворно работим с Община Велико Търново в помощ на програмата „Ин витро“. Смея да се похваля, че за тези години вече имаме 59 здрави и щастливи дечица.

Фокус: Споменахте, че вие ще сте в къщичката на 8 и 9 декември. Нека да акцентираме на това, че ако има хора, които се занимават с ръчно изработване на предмети и имат желание да ги продадат с цел благотворителност, имат възможност да го направят.

Вероника Михайлова: Да, всеки, който изработва нещо ръчно, особено на коледно-новогодишна тематика, може да се свърже с нас. Приемаме и неща на друга тематика, тъй като ние участваме и в други базари по различно време, където също събираме средства за двойки от нашата община.

Фокус: Въпреки, че в къщичката ще бъдете само два дни, имате ли нужда от доброволци, които да стоят на място и да предлагат нещата, които продавате?

Вероника Михайлова: Тази година нямаме нужда от доброволци, защото сме на ротационен принцип. В неделя аз ще стоя почти през целия ден, а в понеделник ще бъдем на смени. Никога не е излишно хората да дойдат да се запознаят с това, което правим, и да знаят, че по този начин също могат да помагат.

Фокус: В навечерието на най-светлите празници, нека да завършим с това има ли други инициативи до края на годината или в началото на следващата, които подготвя фондация „Искам бебе“?

Вероника Михайлова: Фондация „Искам бебе“ на местно ниво ще приключи годината с този Коледен базар. Ние направихме много неща през 2019 година. Хората, които имат интерес към фондацията и нещата, с които се занимаваме, може да го направят на сайта ни, както и в социалните мрежи. Ще завършим годината с Коледния базар и сумата, която сме събрали от март до декември ще я дадем на двойка с репродуктивни проблеми на случаен принцип, както и до сега сме процедирали. Ще се радваме тези, които са подпомогнати, да държат обратна връзка с нас и да ни кажат, че вече са щастливи родители. Апелирам към великотърновци и гостите на града, които имат желание да подкрепят нашата кауза, да заповядат и да си закупят нещо от къщичката ни, защото деца винаги е имало и винаги трябва да има.

Рени АТАНАСОВА