Верхад Ислямов, ГЕРБ-Гърмен: БСП непрекъснато критикува ГЕРБ, че раздава пари на своите общини, а това не е вярно

Верхад Ислямов, общински ръководител на ПП ГЕРБ в Гърмен, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Внесохте декларация от общинското ръководство и общинските съветници на ПП ГЕРБ-Гърмен до кмета на Гърмен – Минка Капитанова, Общински съвет-Гърмен, Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, заместник-председателя на ПП ГЕРБ – Цветан Цветанов и до областния координатор на партията – Даниела Савеклиева. Кажете първо за нашите читатели и слушатели какво се включва в текста на тази декларация.

Верхад Ислямов: В нашата декларация, ориентирана до централното ръководство на партията, до Общински съвет-Гърмен и до общинския кмет, ние изразихме идеята, че нашите членове и симпатизанти би трябвало да напуснат своите постове по наша препоръка. А специално за заместник-кмета, който е и част от общинското ръководство, ние го оттеглихме от поста, тъй като преди няколко седмици на сесия на Общински съвет ние оттеглихме подкрепата си към кмета на Общината, защото ние бяхме част от ръководството на Общината, формирахме мнозинството, което застана зад кмета Минка Капитанова с идеята, че тя се яви на изборите като независим кандидат, а в последствие тя заедно с осемте съветника, с които формирахме мнозинството, преминаха в ДПС. Това в общи линии е текста на нашата декларация. Тя е съгласувана с общинското и областното ръководство на ПП ГЕРБ, както и с г-н Цветан Цветанов.

Фокус: Какво Ви подтикна да внесете тази декларация – конкретна постъпка ли? Какво точно се случи?

Верхад Ислямов: Цялата история, както вече споменах, започна след преминаването на кмета и 8 съветника в ДПС. На сесия на Общински съвет Минка Капитанова заяви, че с Министерско постановление от 1 август за Гърмен са определени 600 000 лв., благодарение на централата на ДПС. Това от своя страна възбуди доста коментари в групата на ПП ГЕРБ – ние сме 4 съветника, а имаме и 5 кмета на населени места, които за голяма жалост не получиха абсолютно нищо от тези средства. Естествено това породи напрежение, което в последствие ескалира, тъй като реално Министерски съвет отпуска средства, а в нашата община, за да могат да сплотяват редиците си ДПС използват точно тези средства за инфраструктурни проекти в населени места, където не са на власт кметове от ПП ГЕРБ, с цел да ги компрометират.

Фокус: С внасянето на декларацията смятате ли, че ще бъдат компенсирани по някакъв начин населените места с кметове от ПП ГЕРБ?

Верхад Ислямов: Не може с тази декларация да променим нещата, тъй като средствата, които са отпуснати са целеви и Министерски съвет ги отпуска за конкретните населени места. Друг е въпросът, че при определянето на мероприятията, които ще се извършват в Общината в рамките на тези 600 000 лв. нямаше съгласуване и коментар, така че да може общинските съветници и кметовете да преценят къде наистина са необходими средства. За две населени места са отделени по 230 000 лв., а можеше да са 200 000 лв. за едното населено място и по 30 000 за по-малките населени места. Средствата са разпределени по този начин абсолютно целенасочено, противопоставяйки кметовете и общинските съветници. Заложена е едва ли не бомба във всичко това. В същото време на централно ниво БСП непрекъснато критикува ГЕРБ, че раздава пари на своите общини и на своите кметове. Това не е вярно. Ние само събираме негативи и хората ни обвиняват, че населените места не са получили пари, защото кметовете им не са от ДПС. Ето това се получава в политически план.

Фокус:Как може да се тълкуват действията на кмета на Община Гърмен – Минка Капитанова и какво ще се случи занапред?

Верхад Ислямов: Това, което се случва по отношение на действията на кмета, мога да кажа, че е абсолютно неадекватно и безотговорно, защото на балотажа на изборите през 2015 година ГЕРБ беше единствената партия, която официално заяви своята подкрепа за независимия кандидат Минка Капитанова. И ние наистина работихме мобилизирани на 100%, за да се извърши промяната и да се спасим от прегръдката на ДПС, която траеше 25 години. Но в последствие Капитанова излъга избирателите и премина отново в ДПС. Нашите избиратели никога повече няма да гласуват за Минка Капитанова заради тази постъпка. След това тя започна репресивни действия срещу мен и заяви, че ГЕРБ вече ще гледат Общината през крив макарон.

Фокус:Какво очаквате да се случи оттук натам след декларацията? Очаквате ли някакви резултати и някаква промяна?

Верхад Ислямов: Аз мисля, че въпросът, който засяга нашата декларация важи и в национален мащаб, защото това не е прецедент само за Община Гърмен, а се случва и в много други общини. Надявам се Правителството при решаване на такива въпроси да взема мнение и от областния управител, както и от общинските съветници, за да може да се насочват правилно средствата, които се отпускат от държавата.

Натали СТЕФАНОВА