Весела Василева, сценарист и режисьор: Представлението „Настане вечер“ разкрива на зрителя как би се променил техния живот ако изхвърлят телевизорите си – едно от предимства е, че това носи повече спокойствие

Весела Василева, сценарист и режисьор на представлението „Настане вечер“, което ще бъде представено в рамките на театралния фестивал „Тара-Ра-Бумбия“, в интервю за предаването „Часът на Благоевград“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: В 21.00 часа тази вечер, благоевградската публика ще има възможността да се срещне с Вас в рамките на театралния фестивал „Тара-Ра-Бумбия“, който се провежда за 7-ма година. Ще ни представите постановката „Настане вечер“. Ще кажете ли за нашите слушатели какъв всъщност е нейният сюжет?

Весела Василева: Ситуацията е следната – трима мъже съвсем случайно се срещат на пресечката на две софийски улици. Същите тези мъже са взели решение едновременно да изхвърлят телевизорите си, като искам да подчертая, че всеки от тях поотделно е взел това решение. Така се засичат случайно и оттам нататък се развива тяхната нееднозначна среща.

Фокус: Можем ли да загатнем как би се променил наистина живота на човек ако изхвърли своя телевизор?

Весела Василева: Да, можем. Аз например нямам телевизор от 15 години.

Фокус: И с какво Вашият живот се различава от останалите?

Весела Василева: Доста по-спокоен е и някак си не е „отровен“ от перманентните фалшиви езикови послания, които вървят особено в рекламите. Всъщност това е ѝ основната тема в представлението, от там тръгваме – от рекламните послания и как те преформатират очакванията ни за живота.

Фокус: Какво Ви вдъхнови да напишете този текст и да го превърнете в театрално представление?

Весела Василева: Самите актьори бяха моето вдъхновение и най-вече техните импровизации по време на предходен процес на репетиции. По време на репетициите правихме различни сцени, те импровизираха интервюта, реклами на филми, интонации, които се правят, когато се записва дублаж. Всичко това се превърна в пародийно забавление, което по-късно ме доведе до мисълта, че би могло да се превърне в текст за представление.

Фокус: А защо избрахте точно това заглавие?

Весела Василева: Това мисля, че нашите слушатели и читатели ще могат да разберат ако дойдат на самото представление.

Фокус: Тоест това е една от загадките, които можем да отправим към нашите слушатели и читатели – дали ще разберат смисъла?

Весела Василева: Да, можем, но аз съм сигурна, че ще го разберат.

Фокус: Какви са очакванията Ви от Благоевград?

Весела Василева: Вълнувам се много, защото преди това сме играли 2 пъти на Камерна сцена, но сега за пръв път ще играем на Голяма сцена. Много ще ни бъде интересно как публиката ще възприеме представлението.

Ливия НИНОВА