Весела Лечева, БСП: Основният ни опонент е ПП ГЕРБ и най-вече тяхното управление

Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на БСП, оглавява листата на БСП във Великотърновски многомандатен избирателен район. На второ и трето място се нареждат Валентин Ламбев и Марияна Бояджиева, която беше част от 43-то НС. По думите на Весела Лечева листите на БСП са били обновени до голяма степен с нови имена, но в тях има и много хора, които са утвърдени специалисти. Какви хора намират място в листите на партията във Велико Търново и на какво ще заложат в тази кампания, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ще ни каже именно Весела Лечева.

Фокус: Г-жо Лечева, листата на БСП вече е почти ясна. Вие я оглавявате за Великотърновски многомандатен избирателен район. От партията заявиха, че ще има обновление в листите. Какво ще бъде то за нашия район и какви хора ще намерят място в тях?

Весела Лечева: Вчера, след заседанието на Изпълнителното бюро, бяха утвърдени окончателно листите, с които ще се представим на предсрочните парламентарни избори. Като цяло мога да кажа, че има сериозно обновление на листите. В тях присъстват личности, които имат високо обществено одобрение, професионалисти в своите сектори, познаваеми хора, които през последните 10-15 години са заявявали своите граждански позиции. Същото мога да кажа, че се отнася и за листата на Великотърновски избирателен район. Разбира се, освен новите попълнения, има и приемственост, която се изразява в присъствието на имената на много членове на БСП, хора с доказан опит, с доказана експертиза. Вчера допълнихме с още около 50 нови имена, които ще заемат местата на т.нар. граждански квоти в нашите листи. Там фигурират имената на много лекари, професори, учители и т.н. Може би е логично аз да оглавя листата на Великотърновската листа, тъй като аз съм почетен гражданин на Велико Търново, израснала съм там и това не беше нещо неочаквано. Следват имената на доказани професионалисти като Марияна Бояджиева, Валентин Ламбев и много млади хора. В листата е и Явор Божанков, който е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България и е представител на Горна Оряховица.

Фокус: Тоест можем да обобщим, че в тази кампания БСП залага както на нови лица, така и на вече изградени професионалисти, които са се доказали през годините?

Весела Лечева: Да, точно така. Имаме силна листа, включваща доказани хора, така че сме готови да поведем една сериозна кампания, на която да покажем нашата платформа и да срещнем одобрението на максимален брой гласоподаватели.

Фокус: Преди време станахме свидетели на реплики и обвинения между лидера на БСП Корнелия Нинова и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В тази връзка няма как да не Ви попитам каква кампания да очакваме и има ли опасност тя да се превърне в негативна?

Весела Лечева: Не, ние никога не сме залагали на негативна кампания. Хората очакват да чуят какви ще са онези мерки и политики, които биха довели до промяна в отношение на бедността, безработицата, доходите и т.н. Смятам, че няма да разочароваме нашите гласоподаватели, да покажем конструктивизъм и да заложим най-вече на възможността максимален брой граждани да чуят нашата платформа, мерки и предложения.

Фокус: Основният слоган на партията е „Правила, сигурност, справедливост“, а БСП призовава „Поискай промяна“. Вие също по време на разговора споменахте промяната. Каква всъщност промяна е нужна на България?

Весела Лечева: Това е много сериозен въпрос. Хората, с които правим срещи казват „Г-жо Лечева, искаме да бъде променен реда“. Когато ги попитам кой ред, те отговарят „Този ред, който води до безпътица – ниски доходи, усещане за несигурност и несправедливост“. Нашето разбиране е, че фокусът в промяната трябва да бъде по отношение на икономическия модел. За съжаление през последните години икономическият модел заложи на все по-малко много богати фирми и все повече фирми на ръба на фалита. Така че нашата платформа е обърната най-вече към икономиката и към подкрепа на българското производство и разкриване на работни места. Това са мерките, които сме заложили към малкия и средния бизнес, това е основата и гръбнакът на българската икономика. Не може основата на икономическия модел да са единствено средствата от европейските фондове и обществените поръчки. От този икономически модел не може да се акумулира средства за една стабилна социална политика.

Фокус: Цветан Цветанов оглавява листата на ГЕРБ във Велико Търново. Кой определяте Вие за основен конкурент на партията тук?

Весела Лечева: Основен опонент са партия ГЕРБ и най-вече тяхното управление. На последните президентски избори, резултатът, който ние сериозно анализирахме, показа, че хората не харесат този модел на управление през последните 10 години. Този модел остави сериозно недоволство сред българските граждани. По отношение на липсата на справедливост, сигурност и доходи. Над 70% от българите живеят под прага и на прага на бедността. Ние може да сме построили магистрали, но сме загърбили ежедневието и безпътицата на българина. В тази връзка основен опонент е политиката на ГЕРБ.

Фокус: В заключение можем ли да очертаем амбициите на БСП за тези избори? В 43-то Народно събрание от Великотърновски многомандатен район имахте един представител, в лицето на Марияна Бояджиева. Какви са вашите очаквания сега?

Весела Лечева: Нашите очаквания са да спечелим тези избори, да спечелим доверието на максимален брой български граждани, да спечелим с ясната визия за управление на държавата и с алтернативните мерки, които предлагаме, за промяна на модела и статуквото.

Рени ПЪРВАНОВА