Весела Христова, Туристически комплекс „Акве Калиде“: Занаятчия или артист всяка неделя ще разказва на децата тънкостите на изкуството в рамките на „Арт-И-Факти“

Снимка: Община Бургас

Весела Христова, управител на туристически комплекс „Акве Калиде“ в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас 

Фокус: Г-жо Христова, как, по Ваше мнение, премина летния сезон в комплекса, спрямо предходни години?
Весела Христова: Това лято също беше много динамично. Имахме един много атрактивен сезон в „Акве Клиде“, тъй като организирахме няколко нови неща, които предложихме на нашите посетители. Първото бяха културните събития и разнообразната програма, а второто – дейностите по един приключил в началото на тази година трансграничен проект, финансиран от Европейския съюз – между Българи и Турция. Той беше с участието на „Акве Калиде“ от българска страна. В рамките на проекта се извърши реставрация и консервация на по-важната част от археологическите разкопки. Бяха направени нови пасарелки, които увеличиха достъпността на посетителите, които вече могат отдалеч да наблюдават обектите и да се движат сред тях. Освен това, декоративното осветление, което беше поставено около археологическите структури, внася изключителна романтика по време на тъмната част на денонощието. Всичко това, както и останалите дейности, свързани не само с външната част на нашия обект, но и с дигитализацията на културното наследство, с издаването на книга за „Акве Калиде“, също бяха дейности по проекта.
Фокус: Какво разкриха, междувременно, археологическите разкопки по обекта?
Весела Христова: Тази година разкопките продължиха не само в частта на баните. По информация на археолозите, които работиха тук, сред по-интересните неща, които са били открити през сезона, са два надписа на латински и на старогръцки език, които са изписани на крепежни камъни върху зидове на сгради.  Те все още не са разчетени, предстои да разберем тяхното значение. Предположенията са, че поне единият е бил част камък, останал от храм, който е бил построен в „Акве Калиде“. Знаем, че мястото е било светилище на древни цивилизации, на траки, на древни гърци и с интерес и любопитство очакваме да разберем значението и предназначението на тези каменни блокове. Освен тях, бяха разкрити една кула на крепостна стена от VI век и една крепостна стена от XIII век.
Фокус: Отново започна провеждането на творческите работилнички „Арт-И-Факти“. Какво още предстои оттук нататък за посетителите на комплекса?
Весела Христова: „Арт-И-Факти“ е вече наше традиционно събитие, което организираме през учебната година за децата. Тазгодишният им  формат, който започнахме през месец октомври, е по-различен. Той представлява интерес не само за малките ни посетители, но и за по-големите. Целта ни е да представим по един занаят или по едно изкуство всяка неделя по време на „Арт-И-Факти“. Занаятчия или артист ще разказва за тънкостите на изкуството си, за възможностите то да се изучи, както и за това как може да се придобие свидетелско майсторство. Той ще споделя също така личния си опит и житейския си път, който го е довел до това да се занимава със съответната дейност. Децата също ще могат да си изработят предмети, ще  могат да посетят безплатно музея и да гледат прожекцията за туристическия комплекс, а нашите майстори занаятчии ще предлагат и свои произведения, така че широката аудитория да може да си закупи оттук тези толкова ценни и уникални предмети на изкуството. Това са новите акценти в „Арт-И-Факти“. Все пак, те си остават насочени към най-малките – целта е чрез играта децата да получат информация за това културно-историческо място, за легендите, за хората, които са го обитавали, както и за събитията, които са се случили тук.
Мария ПОПЧЕВА