Веселина Добрева, студент в МУ – Варна и обучител на доброволци: Учениците са по-склонни техни връстници да им говорят за вредата от дрогата, отколкото учителите

снимка: pixabay.com

Проблемът с употребата на наркотици сред учениците става все по-сериозен и за това трябва повече да се говори в клас. Важна роля в превенцията срещу прибягването към дрогата е методът „връстници обучават връстници“. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Веселина Добрева, която е студент в Медицинския университет и обучител по превенция на ХИВ/СПИН и психоактивни вещества на ученици- доброволци в града. Днес четвъртокурсничката н специалност „Медицина“ бе един от лекторите в среща, посветена на Международния ден на доброволеца, която се проведе във Варна.

„Когато се говори за наркотици, забелязала съм, че повечето учители ще наблегнат на това, което е записано в учебниците, докато ние говорим повече с истории, интерактивни методи, използваме различни игри, за да може на учениците да им остане нещо в съзнанието, някаква червена лампичка“, обясни Веселина Добрева. Тя допълни, че е станала доброволец, когато е била в девети клас в Четвърта езикова гимназия. „Запалих се да стана доброволец, когато в часа на класа в осми клас влязоха наши съученици и ни говориха за вредата от наркотичните вещества. Осъзнах колко сериозен е проблемът, особено сред учениците, защото все повече започва употребата на тези вещества, а в училище не се говори по тези теми. Когато нещо се забранява, това дистанцира учениците, кара ги да не споделят. Докато информацията е поднесена от съученици, те знаят каква е ситуацията, знаят каква им е съдбата и знаят на какво да наблегнат, когато говорят“, добави студентката. Тя посочи и, че съветва по-младите доброволци, да поставят като основен приоритет грижата за себе си като личности. Що се отнася до работата като доброволец, за нея моралното удовлетворение е било много по-голямо, отколкото всякакво парично възнаграждение на работа.

„За мен винаги е било огромно удоволствие да се занимавам с това, вече седем години. Бих продължила да го правя цял живот. Смятам, че ако всеки човек поне малко прави за другите, може би животът ни ще е доста по-добър“, каза още Веселина Добрева.

Диана СТОЕВА