Веселина Илиева, гл. архитект на Община Бургас: Идеята на схемата на комуникационно-транспортно обслужване е максимално да разтоварим трафика в централната градска зона

Снимка: pixabay.com

Бургас. Идеята на схемата на комуникационно-транспортно обслужване е максимално да разтоварим трафика в централната градска зона. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Веселина Илиева, главен архитект на Община Бургас.  С това щели да се постигнат и други цели като намаляване на опасността от пътно-транспортни произшествия и намаляване на вредните емисии.

„С общия устройствен план, изготвен през 2009 г. от общински съвет-Бургас и схемата на комуникационно-транспортно обслужване към него и схемата на Републиканската пътна мрежа, има предвидени има предвидени външни обходи на града, които имат за цел да изнесат транзитното движение извън активната урбанизирана територия“, каза още Илиева.

По думите й първият етап от обходния път вече е стартиран. Той обхваща частта от така нареченият Северен обход на града, който осъществява връзката между път 1-6 и път 1-9. Това са пътищата за Варна и София.

„Предвидено е трасе за директно преминаване и трасето за локални връзки и развръзки с пътни възли към прилежащите територии. Този план е в доста напреднала фаза. Възложител на плана е Агенция пътна инфраструктура, тъй като трасето представлява част от Републиканска пътна мрежа.

Успоредно с тях и с нашата активна подкрепа вече сме на финала по утвърждаване на плана и извършване на отчуждителни производства и последваща реализация на първи етап от Северен обход“, допълни Илиева.

Тя каза и че в тази посока община Бургас работи в директна връзка и в непрекъснат контакт с Министерството на регионалното развитие и Агенция пътна инфраструктура.

Веселина НИКОЛОВА