Веселина Илиева, гл. архитект на Община Бургас: Общината предвижда да ремонтира фасадите на няколко сгради по ул. „Богориди“

Снимка :Община Бургас

Бургас. Община Бургас предвижда да ремонтира фасадите на няколко сгради по ул. „Богориди“ , ако собствениците им не го направят. После парите за ремонтите те ще трябва да възстановяват на Общината. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Веселина Илиева, главен архитект на Община Бургас.

„Улица „Богориди“ е изцяло реконструирана, иновирана в частта на публичната общинска собственост. Това уличната регулация. Заедно с извършването на тези ремонтни дейности по указания и предписанията на Общината част от собствениците, извършиха ремонтни и на собствените си сгради. Текат процедури по извършване на ремонтни дейности на павилиони и преместваеми обекти“, каза още Илиева.

По думите й Общинският съвет е гласувал и промени в Наредбата за преместваемите обекти за уеднаквяване на вид и цвят на тенти и други слънцезащитни покрития по улицата, така че да се създаде един цялостен добър облик.

За съжаление имаме направени предписания във времето и в годините и предстоят нови такива на други сгради, които към момента са в лош вид, с неподдържани и опасни фасади“, допълни Илиева.

Според нея при издаваните многобройни указания, някой от собствениците на тези сгради не извършват ремонтите. Част и от тях по субективни, други по обективни причини – проблем със съсобственост или липса на интерес от страна на собствениците. Поради този факт общината е поела инициативата да поеме нещата в свои ръце, за да може да окаже максимално въздействие и при неизпълнение от страна на собствениците ремонтите да бъдат извършени от общинското предприятие.

„След това Община Бургас ще си претендира разходваните средства с количествено- стойностни сметки. Това е една дългосрочна промяна за цялостна промяна на облика в зоната на груповите паметници на архитектурата“, каза още главният архитект на Община Бургас.

Веселина НИКОЛОВА