Веселина Николова, начален учител в СУ „Христо Ботев“, кв. „Черно море“: Трябва да учим децата да бъдат добри хора

Веселина Николова, начален учител в Средно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Черно море“ в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод благотворителната национална инициатива „С добро по Великден”, организирана от  Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

Фокус: Госпожо Николова, разкажете ни за тази интересна и благородна великденска инициатива?
Веселина Николова: В нашето училището работят доста млади, образовани и амбициозни учители. Затова решихме да направим вътрешноучилищни конкурси на различни теми – за оригинално боядисани яйца, рисунки и картички, за текстове на празнична тема и за украса на стая. Всички колеги приеха предизвикателството, а някои се заеха и да организират концерт с много танци и  дори театрална постановка. В разгара на подготовката ни попадна информация, че подобни инициативи, но с благородна идея, има обявени в конкурс на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО, под надслов „С добро по Великден“. Веднага прегърнахме идеята и кампанията, която бяхме подели, стана още по-важна. Освен това, много родители обявиха своята готовност да помогнат с всичко, което могат.
Фокус: Може би най-важното е да съобщим къде ще отидат всички събрани средства?
Веселина Николова: Трябва да се знае, че те ще се дарят за издаването на учебници и учебни помагала за деца със сензорни увреждания – незрящи или с нарушено зрение, както и за деца с увреден слух. Затова апелирам и местната власт да ни подкрепи, както и медиите и социалните организации в града. А за най-активните участници и за най-красивите изпълнения има доста щедри награди, но не това е важното. Защото голяма част от нашите ученици нямат големи финансови възможности и едва ли ще съберем някаква умопомрачителна сума. Важно е обаче да бъдем добри, да научим децата, че щом виждаме, чуваме, здрави сме и имаме семейства, значи сме богати и щастливи хора. И трябва да помагаме на тези, които са нямали нашия късмет.
Фокус: Всички деца и родители ли ще се включат?
Веселина Николова: О, не само те! Надяваме се да привлечем и местната общественост. Включили сме в програмата и деца със специални образователни потребности, а тържествения концерт ще бъде почти изцяло от най-малките класове – първи, втори и трети, а пети клас ще поздравят всички с една кратка комедийна постановка.  От местното читалище организираха и обичая Лазаруване с участието на наши ученици. Тук е мястото да вметна, че всичко това се случва благодарение на една нова инициатива на Министерството на образованието и науката за заниманията по интереси, която ни даде възможност да закупим материали и да работим с децата за изработката на изделията за изложбата базар и Великденския концерт. Ето как едно добро води след себе си друго. Дано има продължение.
Фокус: Всичко това е много хубаво. Къде и кога трябва да дойдем, за да ви подкрепим?
Веселина Николова: На 25 април от 8.00 часа ще започне нашият базар, който ще се ръководи от родители. Около 11.00 часа ще започне и концертът. Всеки, който желае да направи нещо добро за едни непознати деца със сензорни увреждания, може да дойде и да ни подкрепи. Няма минимална или максимална сума, която трябва да се даде, важното е да има добро и да учим учениците на това.
Фокус: Явно наистина сте доста креативни и амбициозни в това училище. Да очакваме ли нещо друго скоро от нас?
Веселина Николова: В края на месец май ще отбележим и своя патронен празник. Все пак личност като „Христо Ботев трябва да се почете подобаващо. Тогава ще има и гостуващи състави, очакват се и много гости.
Деница ДИМИТРОВА