Веселина Спасова, библиотекар: На голям интерес се радваха и тази година летните занимания за деца, които провеждаме в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“

На голям интерес се радваха и тази година летните занимания за деца, които се провеждат в библиотеката при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново библиотекарката Веселина Спасова. Кой се включи в тях, как преминаха занятията и дали ще продължат и за напред. Отговорите на тези и още интересни въпроси, прочетете в пълния текст на интервюто.  

 

Фокус: Г-жо Спасова, как преминаха летните занимания в читалищната библиотека в Свищов?

Веселина Спасова: На първо място искам да кажа, че в Юлското лято в читалището не участва само библиотеката, а в него се включиха всички наши колеги от Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Приключи наистина с голям  фурор, бих казала, тъй като всички участници получиха сертификати, малка почерпка, а и микрофонът беше техен. Те се изявиха с по едно изпълнение – някои пяха, други рецитираха, трети танцуваха. Не бяха малко и вицовете, и забавните истории, които децата споделиха с нас.

Фокус: Колко бяха децата, които се включиха в занятията?

Веселина Спасова: Броят им беше различен. Той варираше между 15 и 25 деца, като имаше и занятия, посетени от 37 малчугани. Всички харесваха много детското кино, което организирахме. Ние им прожектирахме различни интересни и забавни филми. Особен интерес предизвика и нашата идея да ги научим да танцуват т.нар. „свищовско хоро“. Тук е мястото да кажа, че историята му е малко известна, а то е много характерно за нашия край. На 11 май 1896 година, при честване на празника на светите братя Кирил и Методий, капел майстор на пети полк от Русе случайно чува тази мелодия от свищовски цигулари, които свирят на едно събиране. Той го харесва, записва, монтира и така то влиза в историята като „свищовско хоро“. Тогава и Киряк Аристократ става негов кръстник. Така, че можем да обобщим, че лятото в читалището беше освен забавно и доста полезно за нашите деца.

Фокус: Те радват ли се, когато се връщате към традициите, когато им разказвате повече за нашето минало, има ли приемственост между поколенията?

Веселина Спасова: Да, разбира се. А паралелно с това, докато събирахме децата да дойдат, правихме и малки викторини. При нас те имаха възможност и да играят всички организирани игри, за които можете да се сетите –  шахмат, дартс, „Не се сърди, човече“ и други. Правихме и малки викторини с исторически събития от Свищов, имена на сгради, различни годишнини. След всичко това ние останахме много приятно изненадани, че много от децата знаят историята на нашия град, макар и да не са родом от Свищов. Те са на ясно с миналото му, тъй като имат близки от тук.

Фокус: Дали има вече обратна връзка с децата и техните близки? Как оценяват те инициативата?

Веселина Спасова: Да, има обратна връзка. Сега с новите технологии, информацията наистина е споделена. След всяко едно занимание ние публикувахме в социалните мрежи кратка история с текст и снимки за това какво сме правили. Под всички постове имаше коментари на родители, баби и дядовци, че им харесва и допада всичко, което правим. Същевременно те ни даваха и нови идеи. Основно при нас беше забавлението. Ние не залагахме толкова много на четенето, въпреки, че инициативата е „Юлско лято в библиотеката“, а по-скоро на различни игри. Децата имаха възможност и да рисуват много, а при закриването на проявата, подредихме изложба с техните произведения. Тъй като бяхме осигурили за нашите занимания педагог, който преподава рисуване и керамика, децата имаха възможност да научат и много нови техники.

Фокус: Споменахте четенето, като подчертахте, че то не е било водещо, но не мога да попитам какво четат малчуганите през лятото?

Веселина Спасова: Освен задължителната литература, например, децата търсиха новите детски романи – детективските, мистериозните, приключенските. „Хари Потър“ се четеше, „Училище за добро и зло“ на Соман Чейнани – роман, пуснат в три тома. Децата харесват и Стивън Стивънсън – един италиански  писател, който написа „Детективите Агата и Лари“. Продължава да се чете „Лили Чудото“ на Книстер. Тук трябва да спомена и българските автори, сред които Катя Антонова, Александър Торофиев и Неделчо Богданов с „Малкият Българ“.

Фокус: Тъй като сме в края на лятото и началото на новия учебен сезон, предвиждате ли някакви нови инициативи в близко бъдеще?

Веселина Спасова: Специално за близкото бъдеще не подготвяме нищо конкретно, но се надявам, че като стартира новата учебна година ще започнем нашите традиционни запознанства с първокласниците. Ние каним госпожите, с които работим от дълги години много успешно, да доведат малчуганите в библиотеката, да ги запознаем с основните им права и задължения като наши нови читатели.

Фокус: А рано ли е в аванс да кажем ще има ли и следващата година Юлско лято?

Веселина Спасова: Никак не е рано, тъй като интересът към заниманията е огромен както от страна на децата, така и от техните родители. Ще продължи инициативата, мога да уверя всички. И през следващата година ние ще опитаме да удовлетворим желанията на всички деца, които ни посещават.

Луиза ТРАНЧЕВА