Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: През месец февруари 70 от кучетата на ОП „Екоравновесие” намериха своя нов дом

София. През месец февруари 70 от кучетата на ОП „Екоравновесие” намериха своя нов дом. Това каза директорът на Общинско предприятие „Екоравновесие” Веселин Асенов по време на представянето на отчета за дейността на предприятието, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Заловените кучета от екипи на предприятието за изминалия месец са 311, като 250 от тях са кастрирани и 199 са върнати по местата, от които са заловени. Поради невъзможност на собствениците да се грижат за домашните си любимци, за настаняване и грижа в нашите приюти са предадени 10 кучета“, заяви Веселин Асенов. Той посочи, че в общинската ветеринарна клиника във „Връбница“, която е към предприятието, за лечение са постъпили 19 животни. „За изминалите две години за лечение през нашата клиника са преминали над 800 животни, на които е оказана адекватна ветеринарно медицинска помощ, като повечето от тях са осиновени, а останалите са върнати по местата, на които са заловени“, отбеляза директорът на Общинско предприятие „Екоравновесие”.
По думите му по кампанията за кастрация на дворни кучета, през месец февруари са обработени 36 животни. „През изминалата 2018 година, обработените дворни кучета са със 101 повече, в сравнение с 2017 година. Това ни навежда на мисълта, че все пак гражданите стават по-отговорни към това да кастрират домашните си любимци и по този начин да не се стига до нежеланото поколение, което след това да се озове на улицата. За изминалия месец изразходваните финансови средства в дейността на предприятието възлизат на 169 635 лв., като в това число влизат и разходи за ветеринарно медицински грижи, храна за животните, за външни услуги, като сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, сервизно обслужване на автопарка, както и за заплати на работниците и служителите“, каза Асенов.
Той подчерта, че през пролетта ОП „Екоравновесие” ще стартира инициативата „Осиновявай и купувай” и традиционната кампания за безплатна кастрация за ваксинация и обезпаразитявания, регистрация и микрочипиране на дворни кучета. „Кампанията продължава през цялата година, но през пролетта целенасочено се провежда в определен район на Столична община, а именно в крайградските райони. Нашата цел е да насочим вниманието на собствениците на домашни кучета, именно към отговорно отглеждане на животните. Освен за популяризиране на ползата от кастрацията, по време на кампанията ще се говори и най-вече за отговорното отглеждане на домашни любимци, извън това как нежеланото поколение на домашни любимци, които не бива да се озовават на улицата сред бездомните животни“, изтъкна още той.
Асенов апелира гражданите, когато забележат бусове или автомобили, които изхвърлят на улицата кучета, да подават своевременно сигнали, както на 112, така и към ОП „Екоравновесие”, за да може да се реагира и да не се позволи образуването на глутници от новоизхвърлвни кучета.
Ирина ИВАНОВА