Веселин Василев, Куклен театър „Весел“: Изиграли сме над 6400 представления за 20 години

Снимка: Куклен театър "Весел"

През март във Велико Търново Театър „Весел“ отбелязва 20 години артистична дейност. Сценичните събития са програмирани в афиша на трупата и ще бъдат представени в камерната зала на НЧ  „Искра” в старата столица. Повече за празничния афиша, историята на Театъра, наградите и бъдещите проекти в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново разказва създателят му Веселин Василев.

 Фокус: Г-н Василев, Куклен театър „Весел“ отбелязва 20 години от създаването си. През този месец предлагате богат културен афиш във връзка с юбилея. Какво ще могат да видят посетителите на театъра?

Веселин Василев: За тези 20 години театър „Весел“ има над 15 заглавия в репертоара си до ден днешен, включително и първите спектакли, от преди 20 години, които продължават да се играят. За самия празничен юбилеен афиш, през март, сме подбирали заглавия за всички възрастови групи от нашата публика.  При голям успех на 10 март премина едно от любимите ни представления за най-малките – „Цветна приказка“ или „Приказка за цветята“. Този спектакъл беше посетен дори и от зрители, които за първи път идват на нашите представления на сцената на читалище „Искра“. Акцентът на празника предстои на 17 март, събота,м от 11.00 часа. Ще празнуваме заедно.  „Честит Рожден ден! 20 години Театър Весел…” е наречен спектакълът, който е замислен като една среща с голяма част от героите на Куклен театър „Весел“, които са се родили на неговата сцена. Ще започнем с любимото на много поколения зрители „Пингвинче Фраки“, което е вече на 20 година. Това е първият ни спектакъл. Освен това ще има откъси от спектаклите „Лудориите на малък Сечко“, „Коледни сънища“, „Храбрият оловен войник“, „Телефон 112 … позвъни“, както и от „Празник по никое време“ и „Не се предавай“. Така че публиката ще се забавлява. Подготвили сме изненади и за порасналите момчета и момичета. Както знаете наши зрители са не само малките деца, а и техните родители – майки и татковци, баби и дядовци. Така че ще има за всички изненади.

Фокус: Първата премиера на театър „Весел“ е през 1998 година. Разкажете малко повече за това как се зароди идеята за създаването на кукления театър.

Веселин Василев: Това беше едно време, когато аз реших да рискувам и да опитам да създам частна театрал;на формация. Не знаех как се прави това, но реших, стартирах. Имало е моменти, в които съм имал нужда от подкрепа. Имало ситуации и проблеми, за които няма откъде да прочетеш как могат да се решат, но въпреки всичко театърът оцеля за тези 20 години. Всъщност първата премиера, на „Пингвинчето Фраки“, бе една пиеса, подарена на театър „Весел“ от Марина Гочева. Това е един много добър български куклен режисьор и театрал. Тя е основателката на Бургаския куклен театър. Тогава получихме този подарък – текстът на „Пингвинчето Фраки“ и се състоя премиерата точно преди 20 години във Велико Търново.

Фокус: За тези 20 години в каква насока се разви Куклен театър „Весел“ и в какви форуми сте участвали?

Веселин Василев: Театърът има спектакли за най-малките, има спектакли тип интерактивни, в които участват и зрителите – нещо, което много се харесва на децата, има класически заглавия, фолклорни спектакли и други. Имаме и доста голяма палитра от заглавия, които представляват интерес за зрителите. За тези 20 години успяхме да представим голяма част от нашите заглавия на над 50 международни фестивала на три континента. Играли сме почти в цяла Европа, играли сме в Азия, в Африка. Наши представления имат редица награди. Миналата година спечелихме наградата на детската публика в Астана в Казахстан.  През 2015 година имаме награда за най-добър спектакъл в Кучинг на остров Борнео – Малайзия, а през 2014 година – в Банкок и Кишинев. През 2013 година имаме няколко отличия  – награда за актьорски дует в Москва, награда за режисура в Сибиу – Румъния, награда на спонсора на фестивала в Омск – Русия, както и награда за актьорски дует за Елка Баланова и Веселин Василев – участници в спектакъла „Принцесата и граховото зърно“ на фестивала в Ямбол. По-назад във времето имаме награди от  Галац и в Букурещ, в Шанхай – Китай. Първата ни награда е през 2007 година – награда за  най-добър оригинален спектакъл в Прага  – Чехия.

Фокус: Колко изиграни спектакъла има Куклен театър „Весел“ през тези 20 години?

Веселин Василев: Очаквах такъв въпрос и затова съм се подготвил с малко цифри. Както споменах фестивалите, в които сме участвали са над 50. За този 20-годишен период имаме изиграни над 6400 представления, т.е. средно годишно по 320 представления, от които мога да споделя, че най-много изигравания пред публика имат „Храбрият оловен войник“ – над 300 спектакъла, над 400 представления има „Коледни сънища“ – друго наше любимо представление,  над 500 изигравания са на „Лудориите на Малък Сечко“, над 600 пъти са играни „Пингвинчето Фраки“, както и“Хитър Петър“ и „Цветна приказка“,спектакълът „Празник по никое време“ е игран над 700 пъти. В рамките на статистиката най-много представления има спектакъла „Есенен парад“, който е игран над 1100 пъти в тези 20 години. И още малко статистика – по суша Театър „Весел“ е изминал над 600 000 км, а по въздух не мога да Ви кажа, но само фактът, че сме летели до Шанхай, Банкок и до остров Борнео, може би трябва да говорим за десетки хиляди километра по въздух.

Фокус: Какво още Ви предстои през тази година?

Веселин Василев: Предстоят ни нови участия във фестивали. Буквално преди дни уточниха с продуцента на фестивала „World Puppet Carnival“ едно наше участие със спектакъла „Храбрият оловен войник“. Ще изиграем на руски език „Храбрият оловен войник“ в далечен Екатеринбург в Русия. Това ще бъде едното ни международно участие. Имаме покана за Индия, но това е един по-късен проект и все още не мога да бъда по-конкретен. Освен това ще имаме редовните ни участия в Румъния със спектакли, които играем на румънски език. Предстоят ни и участия в България на Фестивала на куклите – това е един фантастичен летен фестивал в Бургас, както и на фестивала „Двама са малко, трима за много“ на Пловдивския държавен куклен театър.

Фокус: Великотърновската публика какво да очаква? Както знаем спектаклите от афиша на Куклен театър „Весел“ са ежеседмични. Всяка събота гостуват различни спектакли на куклени театри от цялата страна.

Веселин Василев: Аз не мога да не отбележа, че с подкрепата на Община Велико Търново и със съдействието на читалище „Искра“ този проект на Театър „Весел“ следващия месец ще започне вече шеста година. Това е един много стойностен проект, защото идват зрители и от Горна Оряховица, и от Павликени, Дряново, от Свищов също сме имали зрители. Проектът продължава. След празничния 17-ти март, след честването на рождения ден на Театър „Весел“, на 24 март предстои „Принцесата и граховото зърно“ – наше представление. На 31 , в навечерието на Деня на шегата и хумора, ще срещнем нашите зрители с „Хитър Петър“, а през месец април предстоят гостувания на Държавен куклен театър – Габрово със спектакъла „Принцесите и Змеят“, на Драматично куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен с един много интерес спектакъл по Даналд Бисет. Също така предстоят гостувания и на Държавен куклен театър – Русе, Пловдивския театър, Бургаския театър – наши редовни гости, с които си сътрудничим прекрасно.

Надежда КРЪСТЕВА