Веселин Дошков, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи: Ще протестираме, за да принудим изпълнителната власт да обърне внимание на този хем важен, хем захвърлен на бунището сектор

Веселин Дошков, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи и автобусен превозвач от Пловдив, в интервю за Радио „Фокус“- Пловдив за ефективния Национален транспортен протест в понеделник, който заплашва да бъде безсрочен.

Фокус: Г-н Дошков, ще се включите ли в Националния транспортен протест у нас?
Веселин Дошков: Да, всичките 56 междуградски линии ще спрат работа още от сутринта в понеделник, за да се включим в ефективния Национален транспортен протест, без линиите от градския транспорт. Очаква се работа да прекратят и всички останали превозвачи от Пловдив, които обслужват междуградските линии. Към тях ще се присъединят и автобусните превозвачи от Смолянско, Кърджалийско и Пазарджишко.
Линиите от градския транспорт няма да протестират и ще бъдат обслужвани.
Фокус: Може ли да кажете отново ясно и точно защо протестирате?
Веселин Дошков: От месеци коментираме проблемите, но няма никакво развитие, или нищожно, което да замаже очите ни. Браншът е изключително изнервен и затова в този протест ще се включат много хора, очаква се абсолютен транспортен блокаж. Защото, ако това не стане сега, то много скоро ще се случи по други, икономически причини. Защото с всеки изминал ден затъваме в дългове и проблеми, които не се решават и затова виждате какво става в Пазарджишко и Търново, и навсякъде.
Наистина този протест съвпада и с въвеждането на тол таксите, които от 5 до 12 пъти ще ни завишат таксите за ползване на пътната инфраструктура, а в същото време пазарът е капризен, за да приеме нови завишени цени на билетите и това ще откаже пътниците ни, които ще се насочат към сивия сектор – по-малките коли и бусове, които ни дублират. Това ще ни повлече надолу неминуемо. Сериозен проблем за нас е и липсата на национална политика към бранша. Всички разходи на превозвачите трябва да бъдат покрити  и осигурена сериозна печалба. Няма нито една община, която да е покрила тези разходи и това води до тази липса на превозвачи на места.
Следваща причина е липсата на европейско финансиране за частния сектор. Защо той е изключен от това финансиране? Изпратихме писмо до министъра на Екоминистерството Нено Димов и знаете ли какво ни отговори той? Че в общини като Пловдив нямало икономическо обследване и затова нямало финансиране на частните превозвачи – модернизация на автобусния ни парк, който обслужва не само общинските, но и републиканската транспортна мрежа.
Тези всичките проблеми ни вкарват в сериозен финансов колапс и затова отзвукът от протеста ще бъде много сериозен и ще има сериозни блокади. Целият Пловдивски, Смолянски, Пазарджишки регион и всички други около нас ще се включат в протеста ефективно.
С нас ще протестират и товарни превозвачи срещу рязкото завишаване на разходите за тол системата.
Фокус: Ще бъде сериозно наистина. Но какво, все пак очаквате да се случи на първо време, за да спрете протеста?
Веселин Дошков: Очакваме да се предприемат решителни стъпки в тази посока, с точни ангажименти от страна на институциите.
Нищо не се случва засега и с нерегламентираните превози, и с решаване на проблема с кадри и до 5 години може да приключим работа и заради липса на кадри.
Фокус: Какво ще кажете на хората, които имат планувани пътувания и няма да могат да ги осъществят?
Веселин Дошков: Ние не го правим, за да създаваме проблеми на хората, а за да принудим изпълнителната власт да обърне внимание на този хем важен, хем захвърлен на бунището сектор.
Цветана ТОНЧЕВА