Веселин Топузов, кмет на Полена: „Сурва“ и кукерският фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите“ са 100 % израз на запазване изконните български традиции в Община Симитли

Веселин Топузов, кмет на село Полена в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Г-н Топузов първо разкажете ни с няколко думи малко повече за селото. Колко души живеят в него? Имате ли училище и детска градина?Църкви, манастири и параклиси или пък други свети места?

Веселин Топузов:  В нашето село живеят около 900 – 950 човека. Училището за съжаление го затвориха преди година. Имаме деца градина, която в момента се посещава от 13 – 14 деца. Имаме 2 – 3 параклиса, на които празнуваме. Единия се намира в местността „Локвата“ над нашето село. Там се събираме на 8 септември – Рождество Богородично. Другият манастир е в местността „Ширината“, където е разположен параклис, който също носи името „Рождество Богородично“ . На това място местните хора дават курбан както на 8 септември, така и на Митеровден, а и на летния св. Атанасий.

Фокус: Каква бе за село Полена 2016 година – трудна или лесна?

Веселин Топузов: 2016 година за нашето село премина сравнително спокойно. Случиха се някои хубави неща. Например беше подновен водопровода на една от основните ни улици, ремонта на която започна още през 2015 година и завърши в началото на тази година. Също така въпросната улица бе цялостно асфалтирана. Беше доизградена подпорна стена на входа на нашето село, която беше от изключително голямо значение за нас, защото едното пътно платно беше в недобро състояние. А иначе всички в селото се опитваме да го поддържаме добре, така че да бъде едно приятно за живеене място. Отбелязахме подобаващо и празника на нашето село – Петковден. Тук бих искал да благодаря за всички тези неща на ръководството на Община Симитли и в частност на г-н Апостол Апостолов.

Фокус: А всъщност подмяната на водопровода ли бе най-важната цел която си бяхте поставили за 2016 година и която успяхте да осъществите или имаше и други важни неща?

Веселин Топузов: По принцип за нашето село това бе най-важното нещо. А иначе ни остана и доизграждане на водопровода на друга улица в селото, но се надявам, че през 2017 година ще успеем да го направим. Пропуснах да спомена, че съм благодарен за това, че не само се поднови водопровода в селото, но и че се преасфалтира уличната мрежа в районите, където бе извършен ремонт.

Фокус: С какви трудности се сблъскахте през тази година? Имаше ли проблеми, които бяха сериозно препятствие за вас?

Веселин Топузов: Мисля, че нямаше чак толкова големи и сериозни проблеми. Общо взето годината премина нормално, сблъскахме се с обичайните трудности за всяко едно село, но нямаше кой знае какви препятствия.

Фокус: Какво си поставяте като цели за 2017 година? Какво трябва да се реализира като проекти, ремонти?

Веселин Топузов: За 2017 година имаме няколко готови проекта, един от които е именно за доизграждането на водопровода, за който споменах преди и за асфалтиране на въпросната улица. Всъщност тя е и последната която трябва да направим. Също така имаме готов проект за изграждането на нов футболен стадион с прилежащи към него съблекални, детски площадки, спортна площадка, площадка с фитнес уреди.  Имаме и проект за преасфалтиране на главната улица. В него са включени и подмяна на бордюрите, доизграждане на тротоари там където няма. Проект има готов и чакаме само да бъде отворена програмата за социален дом, който ще бъде позициониран в сградата на бившето училище. Обмисляме също реконструкция и ремонт на кметството, защото там има нужда. Лично аз имам идея да изградим едно приятно място за отдих и почивка, защото сега в нашето село нямаме парк. Това ми е и най-голямата мечта за осъществяване през следващата година. Имам и други идеи, но за сега ще ги запазя в тайна.

Фокус: Тоест това което можем да кажем е, че си поставяте много високи цели, доста амбициозни. Предполагам, че очаквате и подкрепа от общинското ръководство?

Веселин Топузов: Да, разбира се. Без помощта на общинското ръководство няма как да се случат всичките тези неща, които изброих.

Фокус: Значи ли това, че Вие работите много добре съвместно с Община Симитли?

Веселин Топузов: Бих казал дори перфектно. Затова преди споменах, а и още един път бих искал да благодаря на цялото ръководство на Община Симитли и г-н Апостол Апостолов, в лицето на който намираме постоянна подкрепа по всеки един въпрос и във всеки един момент, когато сме потърсили подкрепа и помощ. До сега никога не ни е отказвал помощ, когато сме му я искали.

Фокус: Тъй като наближават хубави коледно-новогодишни празници то искам да Ви попитам как се подготвяте в селото за тях и планувате ли някаква по-специална програма?

Веселин Топузов: В село Полена преди 2-3 дни поставихме коледната украса. Мисля, че я направихме добре и изглежда перфектно. Имаше доста деца, които дойдоха, за да запалим заедно коледната украса. Дядо Коледа също пристигна при нас и светна светлините на елхата. Всичко това бе доста добре за децата. Сега занапред ни остава да се стягаме за кукерския фестивал.

Фокус: Това щеше да е и следващия ми въпрос – какво е за Вас превърналият се в традиция за община Симитли фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите“?

Веселин Топузов: За нас кукерският фестивал в Симитли е много важен, но преди него на 1 януари две групи от селото, които обикалят къщите на Сурва. За фестивала в Симитли обаче се обединяваме и така представяме село Полена. Неизменно нашата група е една от най-атрактивните групи на кукерския фестивал в Симитли. Всяка година печелим голям брой награди. През тази година например спечелихме голям брой награди – за най-добре маскирана мечка, за най-колоритни старци, за най-добре представен обичай и трето място за цялостно представяне на група. На фестивала, който предстои на 14 януари ще бъдем по-многобройни и по-атрактивни, защото виждам нагласата сред нашите хора.

Фокус: А трудна ли е подготовката за един такъв фестивал? Очевидно печелейки награди влагате много от себе си.

Веселин Топузов: Не само аз, но и цялата група влагаме много. Лично аз съм един от заклетите пазители на кукерската традиция. От както се помня винаги съм взимал участие в кукерските игри. Там подготовката не спира целогодишно. Тук през последните години стана много скъпо и за самите кукери, които носят кожите, защото вече хубава кожа под 1000 лева не може да се намери, а за един добре изработен костюм са нужни 8 – 9 кожи.

Фокус: Тоест подготовката е и много скъпа.

Веселин Топузов: Да. Това е и нещото, което пречи през последните няколко години на Сурва според мен.

Фокус: Как може да се намери решение на този проблем?

Веселин Топузов: Лично аз мисля, че ние вече намерихме отговора на този въпрос и сме на прав път. В нашата община все повече и повече хора започнаха сами да отглеждат животни, които са нужни за това нещо и смятам, че до 2 – 3 години цените на кожите ще спаднат и пак ще се завърне суравата както беше по-многобройна. Мисля, че това ще се случи най-късно до 2-3 години, защото виждам, че все повече хора започват да отглеждат стока.

Фокус: Вие от една страна съхранявате българските традиции, но от друга стимулират и местното производство. Така ли да Ви разбирам?

Веселин Топузов: Да, точно така. Аз лично мисля, че ако не се спазват традициите България няма как да съществува. Много съм щастлив от факта, че все повече млади момчета и момичета взимат участие в нашата група както на 1 януари, така и на фестивала в Симитли.

Фокус: Освен на 1 – Сурва и на фестивала в Симитли кукерската група на Полена ще участва ли и на други фестивали тази година?

Веселин Топузов: Да. Към момента имаме покана от Перник, но още не сме им върнали отговор. Сега ни предстои едно събрание тук между двете групи. Тук бих искал да спомена, че аз от доста години, около 10 съм ръководител на едната кукерска група. Сега ни предстои да се разберем с другата група дали ще ходим в Перник. Имаме покана и от Ямбол, където също сме били на кукерски фестивал в село Веселиново, като дори сме печелили два път първи места. Кукерската група на Полена също така е излизала извън границите на България. Били сме в Испания, Гърция, Италия.

Фокус: Тоест прославяте на само кукерството, но и Община Симитли на международната сцена?

Веселин Топузов: Да, разбира се. Освен това за никой в нашата община не е тайна, че Сурвата е тръгнала именно от село Полена, от една махала наречена „Ширината“. Много пъти съм говорил с по-възрастни хора на тази тема. Един дядо, който е беше 34 набор ми е разказвал, че той лично помни как неговия баща е бил кукери и е играл не само в Полена, но и в цялата община.

Фокус: Съвсем спокойно тогава може да кажем, че Община Симитли и село Полена са пазители на традицията?

Веселин Топузов: Да, на 100 % ние сме пазители на традицията. Искам да ви кажа, че вече 14 години откакто г-н Апостолов организира кукерските игри в Симитли виждам, че това се превръща в един от най-хубавите карнавали в България, да не кажа, че ако продължи така ще бъде и най-хубавия.

Фокус: Имате ли деца в групата Ви?

Веселин Топузов: Да. В нашата група има около 20 деца до 10-годишна възраст и аз съм изключително щастлив от този факт.

Фокус: А на колко горе-долу е най-малкото дете?

Веселин Топузов: Мога да Ви кажа, че миналата година най-малкото ни дете беше на 1 година и 6 месеца.

Фокус: За финал на нашия разговор какво искате да пожелаете на нашите слушатели и читатели, на хората в Полена за предстоящите празници?

Веселин Топузов: Пожелавам на всички здраве, щастие и една спорна 2017 година. Нека годината бъде по-мирна, да се обичаме повече и да бъдем малко по-добри. Желая и много късмет на всички.

Ливия НИНОВА