Веска Барова, директор на СУ „Нешо Бончев“-Панагюрище: Със средства по проект създадохме съвременна образователна среда за преподаването на природните науки

По повод откриването на Природен център „Спиралата на живота“ в най-голямото средно училище в Панагюрище – СУ „Нешо Бончев“, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар директора на учебното заведение Веска Барова.

Фокус: Г-жо Барова, в СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище бе открит Природен център „Спиралата на живота“, който се реализира по проект. Какъв е проектът и какво представлява този център?

Веска Барова: Това е проект за изграждането на природен център в училището, с което се цели създаването на подходяща съвременна образователна среда за преподаването на природните науки. Чрез този проект се оборудва, прави се ремонт на 4 основни кабинета с прилежащи пространства – хранилища фоайета коридори. И на практика по този начин ние успяхме да обновим един  коридор на втория етаж. Сега кабинетите и коридорите изглеждат много по-модерно и според изискванията на тези проекти средата трябва да бъде подходяща за обучение в съвременните условия, да бъде по-тихо да бъдат изградени шумопоглъщаши настилки по пода и стените. Това е полезно за здравето както на учениците, така и на учителите. Те играят важна роля и за комфорта на самите ученици. В три от кабинетите има такива шумопоглъщащи настилки. В най-натоварените кабинети таваните също са облицовани със специални панели. Отделно преградихме с дограма пространства, които не позволяват да достига шум от долните етажи, където учат децата от начален етап на обучение. Дадохме един нов смисъл на пространствата в хранилища, фоайета и коридори като дадохме възможност в тях учениците да се събират и да извършват учебна дейност, а хранилището освен за място в което се залагат опитите се превърна в място за водене на индивидуална работа.

Фокус: Каква нова техника закупихте?

Веска Барова: Закупихме и нова техника, нови материали за провеждането на упражненията по природни науки. И част от сумата е заложена за обучение на учителите в нови методи на преподаване, най-вече за използване на нови дигитални технологии. Този проект е наречен „Спирала на живота“, защото знаете, че движението на материята се извършва по спирала, еволюцията също има спираловиден ход. Човешкото познание -също. Спиралата на живота се свързва също с ДНК.Това име е заложено, защото и ходът на кабинетите описва една малка своеобразна спирала. Така и визуално и смислово проектът изпълнява посланието на своето име.

Фокус: На каква обща стойност е финансиран обекта?

Веска Барова: 205 хиляди е общата стойност на проекта , като 150 хиляди са от Фондация „Америка за България“, останалите са от дарения.

Фокус: Ще ви попитам и как приемат промените учениците и учителите?

Веска Барова: Сега всичко е свежо и привлича както ученици, така и учители. Заобиколени сме от красиви и свежи цветове, няма как да се възприема по-друг начин, освен чрез одобрение, защото всеки обича новото. Учителите по природни науки са най-удовлетворени, тъй като те са създатели на проекта и съответно най-голямо е удовлетворението при тях. Изискването на Фондацията е да не се дава нещо наготово, а сами да произведем промяната, която да радва, да се пази от всички и да развива. Все още има какво да се желае, очакваме нови мебели, понякога е нужно и търпение, за да стане нещо хубаво и трайно.
Ваня НИКОЛОВА