Веска Николова, директор на СПГ „Алеко Константинов“ – Свищов : Предвиждаме въвеждането на нова специалност в направление електоренергетика

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Велико Търново. 14 специалности предлага през настоящата учебна година Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“. Направленията са изключително разнообразни – лека промишленост,  електроенергетика,  ресторантьорство,  автотранспортна техника, компютърни системи, дървообработване. През следващата учебна година се предвижда и въвеждане на нова специалност, поясни в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката Веска Николова. Тя ще е в направление електроенергетика и в нея ще се обучават бъдещи електромонтьори.

„В Свищовска професионална гимназия в момента учат 289 ученици, разпределени в 13 паралелки. Уникалното за училището е, че имаме доста професионални направления и 14 специалности, от които осем с трета степен и шест с втора степен на професионална квалификация. Те са много разнообразни и в различни сфери на икономиката. Имаме материално-техническа база, която е изцяло обновена по Национална програма „Модернизиране системата на професионалното образование“. Така, че създаваме условия за учениците да се обучават в една наистина прекрасна среда, което ще ги подпомогне  в последствие да се реализират успешно на пазара на труда“, допълни директорката.

Освен всичко изброено школото участва и в различни международни програми, което дава допълнителна подготовка и увереност на младежите.

Луиза ТРАНЧЕВА