Веска Николова, директор на СПГ „Алеко Константинов“ – Свищов : Предвиждаме въвеждането на нова специалност в направление електоренергетика

В рамките на Алековите дни, които се провеждат в Свищов, Професионална гимназия „Алеко Константинов“ отбеляза своя патронен празник. В тържеството се включиха десетки гости, сред които представители на общината, на местния бизнес, на други образователни институции, родители и ученици. Как премина събитието разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката на школото Веска Николова. В пълния текст на интервюто прочетете повече за празника и за това какво предстои пред училището.

 

Фокус: Г-жо Николова, как премина Вашия празник и кой се включи в него?

Веска Николова: Празникът на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ премина с голяма посещаемост от страна на поканените представители на различни организации, включително работодатели, родители и ученици. Вече трета година с гордост носим името на „Алеко Константинов“. От 2017 година училището е преименувано на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ и вече трета година празнуваме патронния си празник на 13 януари. Тържеството премина чудесно. Получихме поздравления от Община Свищов, от различни организации, училища, от които бяха изпратени поздравителни адреси, Регионално управление на образованието. Завършихме с програма, която беше подготвена от училището. Присъстваха различни танцови състави, които поздравиха учениците, родителите и учителите. Настроението беше чудесно и всичко останаха много доволни.

Фокус: Ваши възпитаници се включиха и във факелното шествие, което традиционно се провежда в Свищов, но освен това и патронния празник, Вие имате и друго участие в тържествената програма на Алековите дни. Какво предстои?

Веска Николова:  Утре имаме още една проява, включена в програмата на Община Свищов за Алековите дни. Тази година при нас възникна идея да направим среща с всички училища в страната, които носят името на Алеко Константинов. Те са общо 20. Създадохме инициативен комитет, който успя да се свърже с всички тях. Те от своя страна приеха нашата инициатива и поканата да ни гостуват. Доста от тях ще успеят да присъстват на срещата. Надяваме се тя да е интересна както за нашите ученици и хората от общината, така и за всички гости, които очакваме с нетърпение. Надяваме се те да споделят с нас своя опит, да представят своите училища. Тази среща ще е много полезна и ни се иска тя да се превърне в ежегодна инициатива – през следващите години отново да можем да я реализираме.

Фокус: Освен представяне на образователните институции, какво друго предвиждате да се случи на тази среща?

Веска Николова: Освен представянето на образователните институции, очакваме да имаме възможност да обменим опит както с колегите, така и с учениците. Тези училища са много разнообразни, сред тях има основни, начални, професионални гимназии също, с които можем доста добре да си партнираме в бъдеще при реализиране на различни проекти и инициативи. Мисля, че срещата ще е полезна за всички, които ще се включат в нея.

Фокус: Нека кажем няколко думи и за Свищовската професионална гимназия. Колко са учениците Ви към момента, в какви специалности се обучават те, дали обмисляте въвеждане на нови дисциплини?

Веска Николова: В Свищовска професионална гимназия в момента се обучават 289 ученици в дневна форма, разпределени в 13 паралелки. Уникалното за училището е, че имаме доста професионални направления и 14 специалности, от които осем с трета степен и шест с втора степен на професионална квалификация. Те са много разнообразни и в различни сфери на икономиката. Училището подготвя ученици в сферата на леката промишленост, на електроенергетиката, на ресторантьорството,  автотранспортна техника, компютърни системи, дървообработване. Тоест толкова много различни професии, за които имаме осигурени отлични условия. Имаме материално-техническа база, която е изцяло обновена по Национална програма „Модернизиране системата на професионалното образование“. Така, че създаваме условия за учениците да се обучават в една наистина прекрасна среда, което ще ги подпомогне  в последствие да се реализират успешно на пазара на труда. Освен това тази година ще предложим също държавен план прием, който ще включва професиите, по които извършваме обучение. Предвиждаме и въвеждането на нова специалност – „Електомонтьор/електрообзавеждане на производството“. Тя е доста по-широко обхватна и ще даде възможност за подготовка на специалисти в различни сфери на икономиката, свързани с електрообзавеждане на производството.

Фокус:  След като предлагате такова разнообразие от специалности вероятно нямате проблем с набирането на ученици. При Вас има ли деца, които не са от Свищов?

Веска Николова: Да, тъй като Свищов град, който е съвсем близо до други области, обучаваме ученици от Плевенско и Русенско, от близките населени места. Всъщност голяма част от нашите деца са от други села и градове. Училището разполага с общежитие, в което ги настаняваме. И поради тази причина, и поради факта, че наистина предлагаме едно голямо разнообразие от професии, които имат реализация на пазара на труда и са необходими за икономиката, приемът през последните няколко години го осъществяваме без съществени проблеми. Надяваме се и през тази учебна година учениците да изберат нашето училище, което наистина ще ги направи конкурентно способни на пазара на труда, след завършване на средното им образование. Освен всичко останало, ние осигуряваме и различни стажове, които не са само в община Свищов. Работим по международни проекти. Вече осем години сме част и от програма „Еразъм +“, така че нашите ученици имат възможност да посетят и други европейски държави, които са с развита икономика и да придобият опит там.  Опитаме се да осигурим всякакви възможности на нашите възитаници, така че отново казвам те да конкурентноспособни.

Луиза ТРАНЧЕВА