Виделина Гандева, ОП „Туризъм“: Пловдив се рекламира успешно като туристическа дестинация по суша, въздух и вода в целия свят

Пловдив

Все повече Пловдив се утвърждава като уикенд и шопинг дестинация, предпочитана от туристите в България и чужбина. Увеличава се броят на пътуващите, които пристигат в града на тепетата, за да станат част от богатата културна програма, от величествената атмосфера и духа на бъдещата европейска столица. Как се рекламира Пловдив на прага на 2019 година и какво включва стратегията за привличане на все повече туристи в града с хилядолетна история? В интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив Виделина Гандева, директор на ОП „Туризъм“ в града, сподели повече за моментното състояние на туристическия пазар в Пловдив и последни данни за посещаемостта на културните институции в обхвата на територията му:

Фокус: Г-жо Гандева, какви канали за дистрибуция на Пловдив като туристическа дестинация използва ОП „Туризъм“ в своята дейност?
Виделина Гандева: Пловдив се рекламира успешно като туристическа дестинация по суша, въздух и вода в целия свят. Градът регистрира участие в много сериозни специализирани печатни издания. В нашия отдел подбираме снимков материал, правим предпечат и дизайн на самите материали, които са различни атласи, туристически пътеводители, карти на България, карта на Родопите и т.н. За различните потребителски групи на изданията и според тяхното предназначение, винаги формулираме подходящи послания. „Trapped in Plovdiv” (В „Капана“ на Пловдив) е едно рекламно послание, с което работим тази година в много информационни източници. Пловдив се рекламира също в много туристически списания, включително разпространявани чрез авиокомпании. Имаме рекламни публикации в каталозите на чуждестранни туроператори. В каталога на британските туроператори участваме с рекламна цветна страница. Това е доста важно участие, защото този каталог достига до абсолютно всички британски туроператори. Нашето присъствие е гаранция, че те ще имат контакти с нас. Великобритания е възлов туристически пазар за нас.
Канал за дистрибуция на Пловдив като дестинация са също летищни издания, пътеводители и вестници. София е много важен вътрешен туристически пазар за нас. Рекламираме Пловдив чрез вестник, който се разпространява в метрото. Проучванията ни сочат, че софиянци са най-сериозния таргет за вътрешен туризъм в Пловдив. Към момента общинското предприятие подготвя статия за специализирано издание по проект, свързано с паметниците на ЮНЕСКО. Поканен бе да участва и Пловдив, въпреки че все още няма такъв паметник под егидата на ЮНЕСКО, но Голямата базилика има претенциите и потенциала да бъде. Статията и съответно изданието ще бъде на италиански и английски език.
Интернет също е един от най-ефективните функциониращи канали за дистрибуция на Пловдив като туристическа дестинация. Имаме активно участие в онлайн медии. Експертите на ОП „Туризъм“ подготвиха статии на теми „Есенен салон на изкуствата 2017“, „Защо Пловдив беше избран за европейска столица на културата?“, „Романтиката на възрожденските къщи в Стария град“ и много други. Подготвена е и статия, която обобщава комбинацията между култура и отдих в Пловдив.
Градът се рекламира активно и ефективно също чрез туристическите информационни центрове в Пловдив, които разпространяват карта, каталог, дискове с филм за населеното място, брошури за музеи, настаняване и ресторанти, също различни сувенири. Пловдив се рекламира особено активно и чрез социалните медии. Страниците ни набират ръст, като от създаването им са регистрирани над 80 000 посещения. Разработили сме и мобилни приложения, съвместими с всички операционни системи. Приложенията представляват мобилен аудио-гид на Пловдив. Продължаваме да го поддържаме, като той е на английски език. Все повече работим с безплатни журналистически публикации – специализирани чуждестранни сайтове и социални мрежи публикуват за Пловдив материали, в резултат на осъществени контакти с тях, било то по време на борса или форум. Форумите и блоговете стават все по-модерен начин за дистрибуция на Пловдив като туристическа дестинация. Форумите, свързани по някакъв начин с туризма, също са начин за рекламиране.
Осигурили сме и билбордове на разменни начала. Тоест, има билбордове на възлови места в Пловдив, на които се рекламират дестинации и събития в Стара Загора, София и Велико Търново.  По същото време в тези населени места се представя Пловдив. Те рекламират нас, а ние тях. Ако трябва да обобщя, град Пловдив се рекламира по всички съществуващи канали.
Фокус: Пловдив започна рекламна кампания с пакет от публикации, които да представят града на най-голямото международно туристическо изложение в света – World Travel Market в Лондон. Какво по-конкретно включва този рекламен пакет?
Виделина Гандева: Рекламната кампания за изложението, което ще се проведе от 6 до 8 ноември в Лондон, включва една страница анонс за града месец преди изложението, една страница в официалния каталог по време на изложението и профилно представяне на дестинацията с линк към официалния сайт за туризъм на Община Пловдив на електронната страница на събитието. Първата статия е озаглавена „Една година по пътя на Пловдив към Европейска столица на културата 2019!“. Акцент в нея са най-новите забележителности и приспособяването им към културния живот на града, както и тези, които предстои да бъдат отворени за посетители – кварталът на творческите индустрии „Капана“, Улицата на занаятите, къща „Клианти“, Природонаучният музей, Малкатата базилика, Голямата раннохристиянска епископска базилика, археологическият комплекс „Небет тепе“, Античният форумен комплекс, Пеещите фонтани, парк „Отдих и култура“, Гребната база, стотиците събития от културния календар на града, велоалеите и спортните площадки. Снимковият материал е специално подбран за статията и следва тенденцията да се представя младежкото настроение на фона на древния Пловдив. Представяме града като място с огромно културни-историческо наследство, което неслучайно е избрано да бъде европейска столица на културата. Акцентираме върху това, че Пловдив е град с история 8000 години назад във времето, с цели осем цивилизации, пребивавали на територията му. Пловдив има изключително добра географска и транспортна достъпност. В статията-анонс се споменават още осъществяването на редица проекти за опазване на културните забележителности. За пример даваме адаптирането на квартал „Капана“, също намиращия се в непосредствена близост и създаден преди 5 века занаятчийски център, който също започва да работи на ул. „Стръмна“ в Стария град. Изключително разнообразния културен календар на Пловдив също е във фокуса на статията – споменали сме най-големите събития. Всичко това като текст е подкрепено със снимков материал, разработен от студенти, които вдъхват живот на снимките.  Ние вървим по посока на това Пловдив да не бъде представян само като дестинация за културно-исторически туризъм, а и за цялостни преживявания. Това е една новост в нашите стратегически подходи за представянето на дестинацията за туризъм. Втората статия ще обърне повече внимание на културния календар на Пловдив и актуалните събития. Културният календар на Пловдив за 2018 година в по-голямата си част е подготвен, така че туроператорите да включат в своите пакети град Пловдив с цел посещение на културно събитие.
Кампанията ще продължи с конкретно участие по време на изложението в Лондон, където традиционно двама представители на ОП „Туризъм“ ще представят дестинацията на националния щанд на България. Подготвили сме много информационни материали и изненади, с които ще препотвърдим готовността на Пловдив да бъде европейска столица на културата през 2019 година.
Фокус: Какво сочат данните за туристическите посещения в Пловдив за първото  шестмесечие на 2017 година? Кои са отчетливите тенденции?
Виделина Гандева: Отчита се 54 % ръст на посещенията в музеите и 79 % в туристическите информационни центрове, намиращи се на територията на град Пловдив. Тези данни за първото полугодие са знак, че Пловдив продължава и ще продължи да постига рекорди. За огромната посещаемост на туристическите информационни центрове в града допринася новоизградения център до Римския стадион. Той много бързо набра ръст, заради централното си място. В Пловдив вече има много сериозна мрежа от туристически центрове. Статистиката за посещаемост на музеите също показва, че градът и политиката по отношение на туризма се развиват в правилната посока.
През първото полугодие се регистрира ръст от 2,4 % на пренощувалите в Пловдив туристи и близо 1 % на реализираните нощувки. Важно е да се отбележи, че при чужденците има ръст от 16 % при пренощувалите и 9 % при реализираните нощувки. Трендовете не са толкова високи, защото от януари до март стойностите на посещаемост не са толкова големи, но пък се компенсират през следващите три месеца. Има обективни причини за това. На първо място е тенденцията за засилване на посещенията на български туристи за един ден, при което се отчита спад на реализирани нощувки. Наши изследвания показват значителен ръст на посещенията в град Пловдив. Те може да не са под формата на нощувки и да не са отчетени от НСИ, но са посещения в пълния смисъл на думата. Този тип туристи пренощуват при свои близки и познати или преминават транзитно през града, но посещават музеите ни.
Нарастват нощувките в Пловдив на туристи от Италия, Франция, Великобритания и Румъния. Прави впечатление, че в първата десетка вече влизат Испания и Русия. Това е знак, че трябва да се наблегне на работата на испанския и руския туристически пазар. Очаквам, че нощувките ще имат по-голям ръст, тъй като сега има много събития и наситена културна програма. Освен това, през есента се регистрират и голям брой бизнес посещения и не само. В Пловдив вече сериозно говорим и за шопинг туризъм.  Той се практикува от туристи на Румъния, Турция, Сърбия, Македония и Гърция, също на България. Този шопинг туризъм се комбинира много успешно с културния туризъм в Пловдив.
Тони МИХАЙЛОВ