Видинският кмет Огнян Ценков бе гост на фестивала на занаятите “Нашенци у старо време”

 

За трета поредна година фестивалът събра в село Покрайна много хора, които почитат българските народни традиции, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от общината. Събитието се организира от местното читалище “Просвета-1927”, с подкрепата на Община Видин, както и на всички жители на населеното място. На него присъстваха видинският кмет Огнян Ценков, кметът на Покрайна Валентин Маринов и председателят на читалището Адриана Асенова.

Огнян Ценков поздрави всички жители и гости, дошли в празничния ден: “Искам да изразя радостта си от вашата покана да присъствам днес тук, на третия фестивал “Нашенци у старо време”, който се превърна в една предпочитана традиция за нашия красив Видински регион. Вие показвате как трябва да бъдат уважавани обичаите и как да съхраняваме нашето богато фолклорно наследство” – каза Ценков, след което поднесе поздравителен адрес на Адриана Асенова.

Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Михаил. Във фестивала се включиха занаятчии, дърворезбари, самодейни състави. Неговата цел е да се покажат различни обичаи, определящи начина на живот и бита на населението в миналото, народни носии и вкусни местни гозби.

Бяха дадени две награди – за най-възрастен и най-млад участник. Те бяха връчени на баба Наталия, която е на 85 години и на малкия Георги, който е едва на 4-месечна възраст.