Виктория Николова, ОИЦ – Варна: Нови фирми ще имат възможност да участват за финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

До края на 2018 година предстои отварянето за кандидатстване на процедура „Развитие на иновационни клъстери“. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Виктория Николова, управител на Областен информационен център – Варна.  Тя отбеляза, че това е третата процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която се очаква да стартира до края на годината. Чрез процедурата клъстери ще могат да получат финансиране за подобряване на сътрудничеството и обмен на информация в подкрепа на бизнеса и трансфера на технологии, маркетинг и организиране на програми за обучения за членовете на клъстера, семинари и конференции, трансфер на технологии. Средствата, които се отпускат на един проект, варират между 200 000 и 500 000 лв. Очаква се началото на  процедурата да бъде обявено през септември тази година.

„С голям интерес се очаква и стартирането на „Насърчаване на предприемачеството“. Това е процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която ще даде възможност на нови фирми, с регистрация по-малко от три години, да могат да участват за финансиране. Т. нар. „предприемачески пакет“ ще подпомогне развиването на собствен бизнес. Много хора проявяват интерес към тази процедура“, заяви Виктория Николова.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА