Виктория Стамболиева, организатор: 9 са съставите, които ще вземат участие по време на тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал

Снимка: Община Бургас

Виктория Стамболева, организатор на Международния фолклорен фестивал, в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас. 47-то издание на фестивала тази година ще се проведе в дните от 26-ти до 30-ти август, а в него участие ще вземат състави от Русия, Кипър, Словакия, Полша, Сърбия, Грузия и България

Фокус:
Г-жо Стамболиева, кое е най-вълнуващото, което да очакват жителите и гостите на Бургас по време на предстоящите пет фестивални дни?
Виктория Стамболиева: Програмата отново ще бъде пъстра и наситена с много емоции. Съставите, които тази година ще участват, идват с огромно желание нашия фестивал. Те ще бъдат 9 на брой, представящи общо 8 страни. Традиционно, започваме с празничното дефиле на 26-ти август от 17.30 часа. То ще даде началото си от площад „Тройката“, след това ще посрещне  съставите пред сградата на Община Бургас и ще продължи към Летния театър. Там – на сцената на театъра, от 20.30 часа, ще се проведе откриването на фестивала. Тогава специални гости ще ни бъдат гайдарските състави „100 каба гайди“ и „Дельо хайдутин“, заедно с Валя Балканска, Янка Рупкина и Калинка Згурова. По време на този концерт предстои да бъдат връчени и наградите „Нестинарка“.
Фокус: Ще има ли разлика в начина на провеждане на фестивала, спрямо миналите негови издания?
Виктория Стамболиева: Разликата е в това, че тази година още през първия ден, освен пред сградата на Община Бургас, публиката ще може да се наслади на част от изпълненията на съставите и на сцената на Летния театър. Също така, външните сцени, на които винаги са танцували съставите, тази година ще бъдат разположени изцяло в централната градска част – на сцена пред Археологическия музей, пред Компаса, пред сградата на Общината, на открита сцена „Охлюва“ и пред Летния театър. Освен това, за втора поредна година, в четвъртък от 19.30 пред сцената на Летния театър ще извием голямото фестивално хоро, благодарение на което миналата година се получи много вълшебен момент. Всички състави, граждани и гости на Бургас се включиха в него. Каним всички, които желаят, да се включат отново, за да се получи още по-голямо хоро. Друга изненада в тазгодишната програма сме подготвили отново в четвъртък. Традиционно, всяка година подаряваме на посетителите изживяването, наречено „Миситчният огън и тайнството на нестинарите“. Това тази година това ще се проведе пред Пантеона в Морската градина. Каним всички, които желаят и които никога не са наблюдавали този ритуал, да дойдат и да го видят. За финал, в петък ще ни гостува и Берковската духова музика, така че както откриването, така и закриването на Международния фолклорен фестивал да бъдат още по-вълнуващи отпеди. Надяваме се най-големите почитатели на фестивала да останат доволни от него.
Фокус: Има ли статистика за това колко души проявяват интерес към фестивала и го посещават?
Виктория Стамболиева: Във всеки един от дните Летният театър е пълен с посетители. Това важи особено по време на откриването и на закриването на фестивала. Освен това, има и много правостоящи. Вижда се, че и пред оградата на театъра има много хора, които наблюдават. Предполагам, че има много желаещи, които искат да го посетят, но, за съжаление, не могат да го направят, заради това, че пространството в Летния театър е ограничено. Затова пък правим концерти и на откритите сцени, където всеки, който няма възможност да присъства в театъра, да види любимия си състав там.
Мария ПОПЧЕВА