Виктор Касъмов: Целта на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ е да популяризира и съхрани българските традиции

Виктор Касъмов, директор на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Касъмов, разкажете ни първо какви са целите на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“.

Виктор Касъмов: Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Това са основните неща, върху които се фокусира самият фестивал.

Фокус: Кога ще се проведе фестивалът?

Виктор Касъмов: Фестивалът ще се проведе на 29 и 30 юни, както и на 1 юли в градския парк на Банско. Това е една нова локация – под вековните дървета в Банско, ще бъде много приятно и различно от всичко, което е правено досега.

Фокус: Какъв е регламентът за участие във „Фолклорна магия“?

Виктор Касъмов: Фестивалът е с конкурсен характер за самодейци от всички фолклорни области в страната. Подходящ е за всички възрасти. Участниците са разделени в 4 категории: пеене, свирене, танци и демонстрации на обичаи и традиции. Възрастовата граница е до 16 години и над 16 години, като за обичаите няма възрастова граница. Всеки ден конкурсната програма ще бъде на 2 сцени. Първият ден ще има официално откриване от 11,00 часа, а след това започват и конкурсните представяния на участниците до 18,00 часа. След това ще има награждаване за победители, след което те ще бъдат включени в програмата, в която сме поканили големи звезди от сферата на българския фолклор.

Фокус: Какъв е наградният фонд?

Виктор Касъмов: Финансово възнаграждение реално няма, но заснемаме всички професионално за телевизионно излъчване, тъй като това което сме забелязали е, че често не се дава възможност за популяризиране на изпълнителите по начина, по който трябва да се популяризира българския фолклор, за да достигне до целия свят. За победителите допълнително ще бъде заснет и видеоклип, а също така има и награда за продуциране на песен на един изпълнител.

Фокус: Приключи ли вече срокът за записване?

Виктор Касъмов: Крайният срок за записване е до 17 юни – неделя. Има голям интерес – до сряда бяха записани над 155 участника. Записалите се участници са от различни краища на страната – от Русе, Видин, Пловдив, Шумен, Търговище и т.н. Ние се стремим да съберем участници от всички фолклорни области, за да имат възможността да покажат своите възможности.

Фокус: Как се зароди идеята за създаването на този фестивал и защо избрахте точно Банско?

Виктор Касъмов: Банско е един град с традиции. Това е идеалното място, на което можем да пресъздадем всичко онова, което ние си представяхме. Общината също има голям интерес да подкрепи едно такова събитие. Без подкрепата на дадена община трудно може да се осъществи един голям фестивал и то в началото – първо издание. Благодарим на Община Банско и на нейното ръководство, в лицето на кмета Георги Икономов. Ние винаги сме подкрепяли българския фолклор и сме убедени, че той има нужда от голяма изява, както и от това да бъде показан по малко по-различен начин. Наистина има много фестивали в страната, което е много хубаво, но сме убедени, че има място и за фестивала „Фолклорна магия“, с който искаме да популяризираме българския фолклор не само в България, но и по света.

Фокус: Кои са членовете на журито?

Виктор Касъмов: Поканили сме проф. Дора Христова –  диригент на фолклорен ансамбъл „Мистерията на българските гласове“; Кирил Апостолов –  главен хореограф на Ансамбъл „Пирин“; Димитър Христов, диригент и композитор; доц. Венцислав Димов – етномузиколог; Генчо Генчев – кмет на Свищов, председател на Национален фестивал „Фолклорен извор“ и заместник-председател на Асоциация на дунавските общини „Дунав“; проф. Лозанка Пейчева – доктор на изкуствознанието и етномузиколог; Даниел Спасов – народен певец; Милен Иванов – диригент и народен певец; доц. Бинка Добрева – народна певица и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“; Илиян Михов – певец и музикален педагог. Това са всички членове на журито, които ще оценяват участниците на различните сцени. А големите звезди, които сме поканили да вземат участие във фестивала са: Румяна Попова, Янка Рупкина и Илиян Йорданов, Ваня Вълкова, МФГ Годлевски Великден, оркестър Щуро Маке, Радостина Паньова, Ива Давидова, Ана-Мария, Неврокопски ансамбъл за песни и танци – Гоце Делчев, Младен Малаков и Надя Петрова, Бинка Добрева и Александър Райчов, Ива и Велислава Костадинови, Бански старчета, Гуна Иванов, Илиян Михов-Баровеца, Георги Янев и оркестър Орфей.

Натали СТЕФАНОВА