Вили Цеков, Водноспасителна служба – Варна: Състезанието „Млад спасител“ има за цел да предизвика интереса у подрастващите към професията

Радио "Фокус" - Варна, Вили Цеков, БЧК - Варна

Вили Цеков от Водноспасителната служба към Българския Червен кръст, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Господин Цеков, за поредна година Варна е домакин на състезанието „Млад спасител“, разкажете как ще протече това издание.

Вили Цеков: Девето поредно издание на състезанието „Млад спасител“ предстои ще се проведе  до петък на басейн „Приморски“ във Варна. Първоначално турнирът стартира само за местни подрастващи спасители, но бързо прерасна в национална надпревара. Миналата година се явиха над 200 участници от девет града. Тази година обемът ще се увеличи. Официалното откриване ще е от 17 часа на днес. На 9-ти август състезанията ще са на Южния плаж. Закриването и награждаването на победителите ще се състоят отново на басейн „Приморски“ около 13 часа. Участниците в състезанието са на възраст от 12 до над 18 години. Те са разпределени в четири възрастови групи – деца на възраст 11-12 години, юноши в младша възраст и юноши в старша възраст, както и отворена група за възрастни – мъже и жени над 18 години. Състезателните дисциплини са 6. Тази година е добавена още една – за направа на морски възли. Насоката е към бъдещата спасителска професия, а надеждата на организаторите е бъдещите участници да я припознаят като своя. Другите дисциплини са – две на море и четири – на басейн. Освен това има и щафети. Състезанието е много интересно, емоционално. Форматът е такъв, какъвто не се предлага в другите видове спорт. Той обединява умения в много дейности. В досегашните издания е имало интерес на участници от Смолян, Сандански, Благоевград. Атрактивността на всички тези дисциплини привлича всички, които имат някакъв интерес към водните спортове. Три от дисциплините са технически. В тях решаващи са бързината, ловкостта, сръчността и три са свързани непосредствено с водната среда. Така че, тези, които имат по-слаба плувна подготовка могат да постигнат добро класиране в тях.

Фокус: А какви ще са наградите за победителите?

Вили Цеков: Победителите регулярно получават медали. Освен това има осигурени награди от спонсори и партньори. Победителите в отборните класирания ще получат купи и има краен комплексен победител, който взема голямата купа.

Фокус: Голямата награда ли е най-голямото признание за участниците?

Вили Цеков: За мен признание заслужават всички тези деца, които намират сили и участват в това състезание. Защото периодът е отпускарски, повечето семейства са по почивки. Цялото семейство трябва да положи жертва, за да може детето да участва. Признание за техните усилия са и тези награди, които получават.

Фокус: Вие вече веднъж представихте публично идеята на Червения кръст да бъдат привлечени повече деца и подрастващи към плуването, а и към спасителската професия. Продължава ли работата Ви в тази посока?

Вили Цеков: Аз искам да стане ясно, че инициатор на това състезание и на съпътстващите прояви е Червеният кръст. Събитието има цели в две посоки – от една страна да направи преглед на уменията на участниците, а от друга – да насочим вниманието им към професията на водния спасител и евентуалните начини, по които може да се придобие сертификат. Също – да обхванем хората, които могат да плуват и биха могли да обвържат своя живот с тази професия.

Фокус: Извън състезанието, но във връзка с работата на спасителите е следващият ми въпрос към Вас. Какви са опасностите, които крие морето през август и какъв е Вашият съвет към летовниците?

Вили Цеков: Август е един от най-рисковите месеци за ходене на море и за плуване. Причината е, че се появява така нареченото мъртво вълнение. За тези, които не са запознати – над водната повърхност нищо не се вижда, а отдолу вълната тегли и предизвиква невъзможност за връщане към брега. Това вълнение се движи перпендикулярно към брега. Така че, ако някой случайно попадне в такава ситуация и усеща, че не може да излезе, трябва да плува успоредно на брега, за да се отдалечи от този перпендикулярен поток. Другото нещо са тези дънни ями, които се появяват вследствие на мъртвото вълнение. Може и за един ден, на пет метра от брега да се появи дънна яма, която да е висока колкото човешки бой. Ако съответно човекът не може да плува се появява паника, а знаем, че паниката е най-опасното нещо, когато си във водата.

Фокус: Припомнете кои са плажовете във Варненско, при които по-често се образуват такива дънни ями? Къде плажуващите трябва да са по-бдителни?

Вили Цеков: Може да се очаква навсякъде, но един от най-сериозните потърпевши от това явление плажове е „Кабакум“. Това е опасен плаж. Също плажът на „Камчия“ е такъв, поради наличието на устието на реката там. На Градския плаж също в определени райони се случва да има дънни ями. Но аз съм забелязал добросъвестни спасители, които си проверяват всяка сутрин дъното на района за морски ями и съответно предупреждават плажуващите или пък ги обозначават с табели.

Диана СТОЕВА